De Dharmatoevlucht

De Dharmatoevlucht, verleden - heden - toekomst

De Dharmatoevlucht is een tempel van de Order van Boeddhistische Contemplatieven die in 1970 is opgericht door Eerw. Meester Jiyu-Kennett. Sinds 1995 zijn we actief in Nederland met sinds 2001 een tempel in Apeldoorn. Naast de tempel zijn we ook online te bezoeken via website, YouTube of Podcast. Hieronder vindt u een kort overzicht van de geschiedenis van De Dharmatoevlucht vanaf 1995 tot heden.

08-11-1995

De eerste vergadering

Op 8 november 1995 vindt de eerste vergadering plaats over de oprichting van een Nederlandse tak van de Orde van Boeddhistische Contemplatieven. Bij deze vergadering zijn eerw. Hakuun, eerw. Baldwin en een aantal sanghaleden aanwezig. Het zijn deze Sanghaleden die regelmatig afzonderlijk van elkaar Throssel Hole Buddhist Abbey bezoeken en de wens hebben om een Nederlandse Sangha op te richten. Er is nog geen vaste locatie voor de bijeenkomsten.

08-11-1995

2001

De Heze

Intussen is de naam veranderd naar De Dharmatoevlucht en wordt er in 2001 een permanente locatie gevonden aan De Heze in Apeldoorn. Eerw. Hakuun gaat hier als inwonend monnik verblijven.

De tempel aan De Heze is gehuisvest in een tot woning verbouwde voormalige bakkerij. De eigenaar wil het graag aan ons verhuren en gaat zelf in het bakhuis in de tuin wonen. De tempel bestaat uit een zendo die ruim plaats biedt aan 12 deelnemers en de houtkachel en houten vloer dragen bij aan een warme zendo-sfeer. In de kleine keuken vinden aan de ronde tafel menige Dharma-uitwisselingen plaats.

2001

02-01-2005

Wisseling van leraar

In 2005 besluit eerw. Hakuun dat ze graag terug wil keren naar het klooster en aan eerw. Baldwin wordt gevraagd of hij prior wil worden van De Dharmatoevlucht. Eerw. Baldwin was vanaf de oprichting al betrokken bij de Nederlandse Sangha en intussen al een aantal maanden in Nederland vanwege een lange retraite van eerw. Hakuun in Throssel. Op 2 januari 2005 vindt de officiële overdracht van het priorschap plaats.

02-01-2005

2017

Afscheid van De Heze

De locatie aan De Heze word steeds meer een echte tempel. Met een meditatieruimte, een knusse keuken waar vele kopjes koffie worden geschonken en Dharma-gesprekken plaatsvinden. Aan de achterzijde bevindt zich een mooie tuin met vijver en terras en een retraitehut voor wie meerdere dagen in de tempel wil verblijven. Er is dan ook geen enkele reden voor ons om deze locatie te verlaten.

Helaas kwam dat moment in 2017 toch, doordat de eigenaar graag zelf weer de woning wou gaan bewonen.

2017

2017

De Brandweerkazerne

Intussen komen de meeste bezoekers aan de tempel uit Apeldoorn en omgeving en er wordt dan ook gezocht naar een nieuwe plek binnen de stadsgrenzen. Op een steenworp afstand van De Heze staat al een paar jaar een oude brandweerkazerne leeg die in eigendom is van de gemeente. De gemeente wil deze kazerne wel met subsidie aan ons verkopen waardoor het voor de tempel mogelijk lijkt te worden om deze kazerne aan te kopen en te laten verbouwen. We gaan van start met het maken van plannen om van dit industrieel aandoende gebouw een mooie tempel te maken.

Maar helaas… er komen gemeenteraadsverkiezingen en er komt een nieuwe gemeenteraad, die meer commercieel ingesteld is. De subsidiemogelijkheid wordt teruggedraaid waardoor het voor ons onhaalbaar wordt om de aankoop en verbouwing door te laten gaan. Wij moeten dan ook besluiten op zoek te gaan naar een andere locatie.

2017

2017

'Huisverlater' dreigt heel letterlijk te worden...

Intussen verblijven we al langer in de tempel dan dat de afspraak was en is er besloten om naar een tijdelijke locatie te verhuizen, n.l. de Kolibri in Apeldoorn-Zuid. Een vrijstaande woning die we voor 6 maanden kunnen huren en waarin we verder kunnen zoeken naar een vaste locatie.

2017

01-01-2018

De Dharmatoevlucht krijgt een koninklijk randje

We verhuizen opnieuw. 

De voormalige villa van de houtvester van de Kroondomeinen, tegenover paleis Het Loo wordt gehuurd door de Stichting Source of Light. We mogen op de bovenverdieping onze intrek nemen en hebben daar een meditatieruimte, kantoor met bedstee, keuken en bibliotheek/koffiekamer tot onze beschikking.

Zo krijgt onze eenvoudige tempel ineens een koninklijk randje omdat het pand een geschiedenis heeft waarin het toebehoorde aan de koninklijke familie. De villa staat op een groot perceel bestaande uit bos, tuin en vijvers (met fonteinen) en o.a. een koetshuis.

Op loopafstand van paleis Het Loo en de Kroondomeinen is dit een aangename plek om te mogen verblijven.

Maar… na 2 jaar krijgen we het bericht dat de eigenaar andere plannen heeft met het gebouw en de hoofdhuurder en wij als onderhuurders wederom op zoek moeten naar een andere locatie.

01-01-2018

01-01-2020

Jean Monnetpark

Op 1 januari 2020 komen we terecht op onze huidige locatie, het Jean Monnetpark. Een kantorenpark met weinig groen, zeker in vergelijking met onze voorgaande locatie. Maar we transformeren de ruimte binnen tot een warme plek waar iedere bezoeker zich gelijk thuis mag voelen.

Je komt binnen in een ruime hal en een redelijk grote meditatieruimte. De keuken is tevens de plek waar de bibliotheek is en een grote koffietafel staat en waar onze vaak diepgaande Dharma-uitwisselingen plaatsvinden. Kortom een fijne plek om te mogen trainen.

En toch… zien we deze locatie niet als onze definitieve locatie voor de toekomst van De Dharmatoevlucht...

01-01-2020

De toekomst

Voor de toekomst van De Dharmatoevlucht is het belangrijk dat we een eigen plek krijgen waar we een tempel kunnen bouwen die toekomstbestendig is, waar we permanent kunnen blijven en zo kunnen bouwen aan een plek die past bij de bezoekers en bewoners voor diegenen die de roep voelen naar een monastieke training.

Door nieuwe Nederlandstalige monniken de mogelijkheid te geven om binnen De Dharmatoevlucht te trainen, kunnen we zorg dragen voor een toekomstige generatie Nederlandstalige Zenleraren en voor de toekomst van De Dharmatoevlucht. Hiervoor is het noodzakelijk dat monniken in de tempel kunnen trainen en wonen.

De eerste stap in de toekomst

Een aantal jaren geleden heeft één van onze sanghaleden een maquette gemaakt die nog altijd goed weergeeft hoe onze toekomstige tempel eruit zou kunnen gaan zien. Het is dan ook onze wens om dit in de komende jaren te gaan realiseren, te beginnen met de aankoop van bouwgrond waarop we als eerste een meditatieruimte gaan bouwen. In de loop van de tijd hopen we deze te kunnen gaan uitbreiden met kamers waar zowel gasten als monniken kunnen verblijven.

Wilt u meebouwen aan een toekomstbestendige tempel en klooster?
Neem dan contact met ons op.

* Klik op de afbeelding voor een uitvergroting