Dharma-onderwijs

Word kaal als de aarde, word een lege bladzijde

Woensdag 10 mei 2023

De twaalfde-eeuwse Chinese Zenmeester Hongzhi sprak vaak over onze Ware Natuur als het ‘Grenzeloze Open Veld’. Hij maande iedereen om het Veld te wieden, vrij van onkruid te houden. Het onkruid dat het Veld kan overwoekeren. Hij bedoelde daarmee onze verhalen, onze gewoonte- patronen van denken, van spreken, van handelen. Het kan dit ‘Open Lege Veld’ overwoekeren en vullen.

Minder dan een eeuw later sprak de Soefi mysticus Rumi vergelijkbare woorden uit. Hij schrijft:

“Wie zou er schrijven op een bladzijde die al gevuld is met tekst?
Wie zou er een loot planten op een plek waar er al een geplant is?
Men zou op zoek gaan naar een lege pagina en ongerept land.
Word kaal als de aarde zodat de Geliefde Zijn zaad kan planten,
wordt een lege bladzijde zodat Zijn pen op je kan schrijven.”*

Lege bladzijde

Ook Rumi maant ons om leeg in onszelf te worden zodat er een ontmoeting kan plaatsvinden met de Geliefde. Hongzhi zegt: “In het Lege Veld kun je je vestigen in de heldere cirkel van licht.“

Tegenwoordig zijn we allerminst bezig onszelf leeg te maken. We vullen ons leven met eindeloos veel dingen, met eindeloos veel ervaringen. We willen het juist zo vol mogelijk maken in de hoop dat ons dat blij maakt, gelukkig. En onmiskenbaar zijn er momenten waarin dat aanwezig is, die blijdschap en dat geluk. Niemand zal dat ontkennen. Maar dat najagen van ervaringen levert ook veel stress op, veel spanning, veel teleurstelling, soms angst, soms verdriet en tegenwoordig een burn-out.

Wat we ook vergaren, we lijken het niet vast te kunnen houden. Dat is ook de fundamentele boodschap van het boeddhisme. Dus daarom laten we gaan, laten we los. Durven we die stap te zetten ons te ledigen, ons over te geven aan dit Lege Veld, onszelf tot een lege bladzijde te maken? Wanneer we door die angst ervoor durven te stappen, zullen we zien dat we absoluut gevuld worden met iets wat het tijdelijke en voorwaardelijke overstijgt. Hongzhi noemt het ‘de Heldere Cirkel van Licht’. Rumi noemt het ‘de Geliefde’.

Misschien zal jij een ander woord gebruiken, maar weet dat het in ieder geval jou een grote blijdschap zal geven, een grote vrede zal geven die niet meer afhankelijk is van de ervaringen en de hoeveelheid daarvan. Dat is het mooie van deze beoefening. Dat is de wijsheid die deze meesters ons hebben gegeven.

*     *     *     *     *

 

*) Uit: Het kleine boek van het leven. Rumi, 202 gedichten voor de geest, het hart en de ziel. (2023)

"Wat we ook vergaren, we lijken het niet vast te kunnen houden. Dat is ook de fundamentele boodschap van het boeddhisme. Dus daarom laten we gaan, laten we los. Durven we die stap te zetten ons te ledigen, ons over te geven aan dit Lege Veld, onszelf tot een lege bladzijde te maken? Wanneer we door die angst ervoor durven te stappen, zullen we zien dat we absoluut gevuld worden met iets wat het tijdelijke en voorwaardelijke overstijgt."

werd in 1990 in het Zenklooster Throssel Hole Buddhist Abbey in Noord-Engeland tot boeddhistische monnik gewijd en ontving vijf jaar later de Dharmatransmissie van zijn meester, eerw. meester Daishin Morgan, abt van het klooster. In 1998 werd hij een Dharmaleraar van de Orde en in oktober 2017 tot Zenmeester benoemd. Sinds begin januari 2005 woont en werkt hij in De Dharmatoevlucht