Kan je zomaar beginnen met het boeddhisme?

Ja, iedereen kan zomaar beginnen. We verwachten geen voorkennis of eerdere trainingen. Om de week is er op de donderdagavond een korte meditatie-introductie. Er wordt dan uitgelegd hoe te mediteren en hoe je het in het dagelijks leven kan toepassen. Tijdens de beginnersavonden en de andere activiteiten in de tempel worden gaandeweg de principes van het boeddhisme verder uitgelegd.

Is het niet erg zweverig?

Nee, het is een praktische en eenvoudige oefening waardoor je steeds meer rust en vrede in jezelf gaat ervaren. Wel komt het oorspronkelijk uit het Verre Oosten en daardoor is de methode voor de meesten van ons wat onbekend.

Is boeddhisme een geloof?

Nee, het boeddhisme is geen geloof in de traditionele zin. Het is meer een ontdekkingstocht in en naar jezelf waarin de kwaliteit van de aandacht centraal staat. Je hoeft dus niets te geloven om te kunnen oefenen.

Kan het mediteren je helpen om gelukkig te worden?

Nou het werkt niet zo van ‘Ga mediteren’ en je bent gelukkig! Wel is het zo dat als je op de manier van De Dharmatoevlucht mediteert je meer zelfkennis krijgt en daardoor beter gaat begrijpen hoe het komt dat je je ongelukkig voelt en waarom je steeds wrijving ervaart met hoe de dingen zijn. Door de uitwisseling na afloop van de meditatie kan je er achter komen wat je eraan kan doen.

Uitwisseling?

Ja, een meditatiebijeenkomst bestaat vaak uit twee delen. Het eerste deel is in de zendo waar je mediteert; dit bestaat uit een half uur zitmeditatie (soms wat korter), gevolgd door 10 minuten loopmeditatie gevolgd door weer een half uur zitten. Dan gaan we naar de bibliotheek waar onder het genot van een kop koffie of thee nagepraat wordt hoe het gegaan is en over toepassingen in het dagelijkse leven.

Moet je een opleiding hebben gevolgd om het boeddhisme te snappen?

Nee, iedereen kan profijt hebben van het boeddhisme en meditatie. Het is in feite een ontspannen en verzachten van de aandacht en een diep begrijpen van hoe ons bewustzijn functioneert zodat je je niet meer mee laat slepen met je gedachten en gevoelens waardoor je een stabieler leven krijgt. Hierdoor kunnen we steeds beter rusten in onszelf en vrede en stilte in onszelf ervaren. Deze ervaring wordt dan steeds meer de basis van ons dagelijks leven.

Moet je een zuiver leven leiden als boeddhist? Moet ik bijvoorbeeld vegetariër worden?

Nee, je kan profijt hebben van de beoefening welk leven je ook leidt. Het is wel zo, dat als je je verder verdiept in het boeddhisme en de meditatie, andere dingen belangrijk worden zoals de leefregels.

Wat zijn dat, leefregels?

Leefregels zijn een ondersteuning in de beoefening van het boeddhisme doordat ze houvast geven in het dagelijkse leven. Drie belangrijke zijn: doe geen kwaad, doe alleen goed en doe goed voor anderen. Kijk voor meer informatie over de leefregels: Het Achtvoudige Pad – deel 2

Mag je wel lachen op een bijeenkomst? Het klinkt allemaal zo serieus.

Nou, niet tijdens het mediteren. Dat doen we in stilte, maar erna gaan we in de bibliotheek zitten om na te praten. Dan wordt er vaak gelachen. Want humor is het relativeren van jezelf en dat is o.a. wat het boeddhisme beoogt. Het loslaten van je eigen belangrijkheid en het betrekkelijke in jezelf kunnen zien.

Moet je van ceremoniën afweten om mee te kunnen doen?

Nee, dat is niet noodzakelijk. Alleen op sommige dagen zijn er ceremoniën. Er wordt dan uitleg gegeven wat je en op welke wijze je dan kan meedoen. Het is uiteraard niet verplicht om mee te doen.

Als je een ander geloof hebt, kan je dan wel komen in De Dharmatoevlucht?

Natuurlijk, want het boeddhisme is geen geloof maar meer iets wat je beoefent en Boeddha is geen god of zo, maar een leraar. Er zijn in de Sangha meerdere leden die actief zijn in een kerkgemeenschap en die ervaren de training als een hulp bij het verdiepen van hun geloof.

Als ik dat zo lees dan lukt dat stilzitten mij nooit. Ik ben onrustig van mezelf. Heeft het dan wel zin voor mij om hiermee te beginnen?

Ja altijd, al zul je er dan in begin wat moeite mee hebben. Er zijn meditatie vormen als ‘loopmeditatie’ die worden gedaan door langzaam met aandacht te lopen in de zendo. In het lopen kan je soms makkelijker je onrust kwijt en toch oefenen in mediteren. Je kan het beste met de monnik, eerwaarde Baldwin, overleggen hoe je zoiets aanpakt.

Ik heb zo’n last van piekeren en ik heb gehoord dat meditatie daarbij kan helpen. Kan ik daarvoor komen?

Ja, meditatie is oefenen van de aandacht om deze zacht en ontspannen te laten worden en een ieder die dat wil leren kan er profijt van hebben. Bij piekeren gaan je gedachten als een wilde tol door je hoofd en vult je lichaam zich met spanning. Door meditatie leer je gedachten en emoties niet meer in de focus van je aandacht te plaatsen waardoor ze jou niet meer in de greep houden. Hoewel, we zijn geen therapiegroep en je moet wel affiniteit met het boeddhisme willen hebben.

Wat is dat, oefenen van de aandacht?

Als je even stilzit en nagaat waaraan je denkt, dan merk je dat je aandacht zich voortdurend richt op wat je nog moet doen, hoe het met je familie gaat, wat die en die tegen je gezegd hebt, de zorgen die je hebt, kortom op de  duizend dingen die in je geest verschijnen. Je geest staat zelden stil. Omdat je aandacht zo gericht is op het denken, is er geen ruimte voor het andere, de stilte, de spirituele kant van je leven. Meditatie ‘leert’ je om al dat gedenk los te laten zodat er ruimte komt voor het andere.

Werkt het een beetje snel?

Net als in alle andere trainingen, zoals bij het leren van een vreemde taal of het spelen van goed voetbal, moet je hier ook volhouden en pas op den duur merk je de effecten. In één van de oude teksten staat dan ook “Gaan, gaan, alsmaar doorgaan…..”