Dharma-onderwijs

Dankbaarheid

Zondag 7 februari 2021

Ik wil het kort hebben over het woord dankbaarheid. Het is een belangrijk woord in onze beoefening. Maar het kan ook een beladen woord zijn, afhankelijk hoe we zijn opgevoed, wat het vroeger voor een betekenis had. We hebben zo vaak van onze ouders of anderen te horen gekregen dat we dankbaar moesten zijn. Uiteindelijk kan het woord dankbaarheid dan een wat negatieve klank krijgen omdat het verbonden wordt met het woord “moeten”.

Echte dankbaarheid komt veel meer voort uit een inzicht. Daarom is het ook een teken van inzicht, een teken van een ontwakende verlichting. Dankbaarheid groeit wanneer het inzicht verdiept in hoe rijk je elk moment bent, in wat er elk moment aan jou gegeven wordt. En er wordt ongelofelijk veel gegeven. Ga winkelen in de supermarkt en daar liggen al die producten te wachten op jouw, niet als specifiek individu maar als consument, zodat je je keuze kan maken wat je wilt eten, wat je wilt gebruiken en wat niet.

Als je thuis komt en de televisie aanzet, of de radio, zijn er al die programma’s die gemaakt zijn voor jou. Ook weer niet voor jou als individu maar voor jou als kijker, als luisteraar, zodat je je keuze kunt maken wat je wil zien, wat je wilt horen en wat niet. Alle boeken zijn geschreven voor jou als lezer. Ga de straat op en daar ligt een weg te wachten, een fietspad of het trottoir, voor jou als autorijder, als fietser, als wandelaar. En ‘s nachts verlichten de lantaarnpalen jouw weg. Ook nu, nu je thuis zit te mediteren en te luisteren: het huis waar je in zit is gebouwd voor jou, als eigenaar of huurder. De vloerbedekking, de verf op de muur, de lampen, alles voor jou. Nog dichter bij huis: het lichaam wat je nu hebt is je in de baarmoeder gegeven zodat je via de zintuigen dit leven kunt ervaren, in al zijn vormen, in al zijn geuren, zijn kleuren, zijn geluiden. De lucht, de zuurstof, is je gegeven zodat je lichaam kan functioneren, je organen, je hersenen.

We zijn eigenlijk ongelooflijk rijk maar we handelen zo vaak vanuit een idee van armoede, vanuit ons idee over wat ontbreekt, wat niet goed is in mezelf, in een ander of in de wereld. Als we onze rijkdom beginnen te zien, verschijnt de dankbaarheid want het komt allemaal eigenlijk vanzelf naar je toe. Je hebt geen opdracht hoeven te geven aan de supermarkt om gevuld te zijn, aan de schrijvers van boeken om hun boeken te schrijven, enzovoort. En vanuit die dankbaarheid kunnen we de dingen verbeteren en veranderen wanneer en waar nodig. Maar we doen het vanuit een rijkdom en niet vanuit een armoede, vanuit een behoeftigheid. En dat maakt een enorm verschil in hoe we de dingen willen veranderen of verbeteren. Een behoeftig mens vindt altijd dat hij wat te kort komt. Hij zet zichzelf daarin per definitie centraal. Een rijk mens wil delen. Ook dit moment is de overvloed zelve en er zit enorm veel vreugde in het delen, in het samen genieten van onze rijkdom.

We moeten soms onze aandacht wat oefenen zich te richten op wat we hebben, in plaats van wat ontbreekt. In deze meditatie, laat al die gedachten die gaan over jezelf veranderen of verbeteren, of je gezichtspunten over de wereld, maar even gaan. Word bewust van wat er is, wat jouw zijn draagt in dit moment. Wat het mogelijk maakt om dit allemaal te ervaren en te ervaren wat is. Wat een rijkdom, wat een vreugde!

* * * * *

"Echte dankbaarheid voort uit een inzicht, daarom is het ook een teken van een ontwakende verlichting. Dankbaarheid groeit wanneer het inzicht verdiept in hoe rijk je elk moment bent, in wat er elk moment aan jou gegeven wordt."

werd in 1990 in het Zenklooster Throssel Hole Buddhist Abbey in Noord-Engeland tot boeddhistische monnik gewijd en ontving vijf jaar later de Dharmatransmissie van zijn meester, eerw. meester Daishin Morgan, abt van het klooster. In 1998 werd hij een Dharmaleraar van de Orde en in oktober 2017 tot Zenmeester benoemd. Sinds begin januari 2005 woont en werkt hij in De Dharmatoevlucht