MeditatieDe Dharmatoevlucht biedt een uitgebreide programma voor het mediteren in groepsverband, het volgen van intensieve meditatie retraites en het deelnemen aan festivals en ceremonies die naast een meditatieve karakter ook gelegenheid bieden voor sociale ontmoeting in een informele sfeer. De introductie activiteiten voor beginners bieden geïnteresseerden de gelegenheid om kennis te maken met de praktijk van stille belichting meditatie.

U bent van harte welkom om deel te nemen aan een van de vele mogelijkheden om te mediteren in groepsverband. Het samen mediteren ondersteunt de individuele meditatiepraktijk thuis en biedt gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen over het spirituele proces in het dagelijks leven. Zie voor een overzicht van de mogelijkheden het onderstaande weekschema.

Deelname

De meditatieactiviteiten van de Dharmatoevlucht zijn open voor ieder die een meditatie-introductie voor beginners heeft gevolgd of al ervaring heeft met zenmeditatie en een beginnersavond heeft bijgewoond. Als u belangstelling heeft voor een van de activiteiten, of u heeft een vraag, neem dan contact met ons op.

Weekschema meditatieactiviteiten

Ma
Di
Wo
Do
Vrij
Za
Zo
Ochtend 
Gesloten  
Meditatie    
09:30 – 10:45*
Intro-ochtend of dagretraite  
Meditatie-ochtend of dagretraite 
Middag
Gesloten   
vanaf 12 uur
Avond
Meditatie-
avond

19:30 – 21:30
Bewegings-
oefeningen 

19:00 – 19:25
Beginnersavond 
19:30 – 21:00
Gesloten Gesloten

(* geen meditatie op elke laatste woensdagochtend van de maand)
Voor actuele data zie agenda

Introducties voor beginners

Meditatie-introductie voor beginners
Tijdens de introductie-ochtend worden de waarden van het boeddhisme uitgelegd zoals mededogen, geduld, vrijgevigheid en verdraagzaamheid en wordt uitgelegd hoe we deze waarden in ons leven kunnen cultiveren. Er wordt uitgebreid aandacht gegeven hoe we zenmeditatie en bewuste aandacht in het dagelijks leven kunnen ontwikkelen en hoe we de meditatie dusdanig kunnen verdiepen dat we de innerlijke stilte en vrede in ons dagelijks leven kunnen ervaren. De meditatie-introductie voor beginners is gemiddeld een keer in de maand op een zaterdagochtend. Voor actuele data zie agenda.

Een of twee weken later volgt de introductie-vervolgochtend waarvoor u dan ook van harte bent uitgenodigd. Naast een gezamenlijk gesprek over de meditatie en de eventuele moeilijkheden die zijn ondervonden in de beoefening ervan, zullen we nog een keer zit- en loopmeditatie beoefenen en is er ruime gelegenheid voor het bespreken van vragen. Ook zal verdere uitleg worden gegeven over adem, innerlijke stabiliteit, de zithouding en over ceremoniële aspecten van de beoefening. Graag vooraf aanmelden via een mailtje of telefoontje.

Beginnersavond
Een avond voor hen, die nieuw zijn in de beoefening van meditatie maar wel al een introductie hebben gevolgd, of die reeds meditatie-ervaring hebben in tradities die vergelijkbaar zijn met de praktijk van stille belichting meditatie. Na afloop is er thee en de gelegenheid om de meditatie en de beoefening in het dagelijks leven te bespreken. Hulp en verdere instructie wordt gegeven door eerw. Baldwin of Marjolein Frederiks. Ook gevorderden zijn welkom. De beginnersavond is elke donderdag.

Agenda