Enige tijd geleden zijn we voor een gesprek op het stadhuis in Apeldoorn geweest om bijgepraat te worden over de brandweerkazerne. We kregen helaas geen goed nieuws. De grondvervuiling aan de linkerzijde van het gebouw is dusdanig ernstig dat het een lange tijd kan gaan duren voordat de grondsanering is afgerond. Men verwacht dat het eerder jaren dan maanden zal zijn. Ook is er een verandering van politiek klimaat gaande binnen de gemeente Apeldoorn en zijn sommige politieke partijen nu voor een spoedige afschaffing van de aankoopsubsidie die we bij de aankoop van de brandweerkazerne zouden krijgen. Na de gemeentelijk verkiezingen van maart volgend jaar zal hierover in de gemeenteraad een beslissing vallen.

De gemeente heeft ons geadviseerd om een plan te ontwikkelen voor de huisvesting van de tempel in de komende jaren. Inmiddels hebben we ook van een aannemer een prijsopgave voor de verbouwing van de brandweerkazerne tot nieuwe Dharmatoevlucht ontvangen. Deze ligt op 228.000 euro, een stuk hoger dan een jaar geleden door de architect werd ingeschat. Maar sinds die tijd is de woningmarkt enorm aangetrokken en zijn de materiaal- en arbeidskosten helaas flink gestegen.
We zullen in contact met de gemeente blijven en afwachten wanneer de brandweerkazerne voor verkoop wordt aangeboden. Wanneer het pand uiteindelijk weer op de markt komt, is het goed om eerst gezamenlijk weer te overwegen of het nog altijd een juiste en betaalbare stap is het te kopen en te verbouwen.

Nieuw alternatief

In de tussentijd hebben zich een aantal onverwachte ontwikkelingen voorgedaan die een richting lijken aan te geven voor de komende jaren. Het pand aan de Amersfoortseweg 1 in Apeldoorn wordt gehuurd door een stichting die op zoek is naar spirituele/religieuze groepen die ruimtes nodig hebben voor hun activiteiten. We hebben hierop gereageerd en een aantal gesprekken met de bestuursleden gevoerd.

We zijn uiteindelijk tot een overeenkomst gekomen en zullen vanaf begin januari enkele ruimtes op de eerste verdieping huren. Een grote ruimte zal dienen als meditatieruimte en een kleine ruimte als kantoor/slaapvertrek voor eerw. Baldwin. Ook is er op de eerste verdieping een keuken en badkamer met toilet die we kunnen gebruiken. Er is rond het gebouw een grote tuin met klein bosgebied die we kunnen gebruiken voor bijeenkomsten in de zomer. Op het terrein staat een koetshuis dat voor dagdelen gehuurd kan worden. Ook dit gebouw heeft een keuken, toiletten e.d. Het huis en koetshuis zijn in bijzonder mooie staat en goed geïsoleerd. Ondanks de ligging aan de drukke Amersfoortseweg is het binnen redelijk stil.

Zie ook:
De Dharmatoevlucht gaat verhuizen
Update 1: Vertraging door grondsanering