OLYMPUS DIGITAL CAMERASangha is het boeddhistische woord voor hen die in het dagelijks leven het Pad van de Boeddha volgen. In het oude boeddhisme werden daarmee alleen de mannelijke en vrouwelijke monniken aangeduid maar in het zenboeddhisme omvat deze naam allen die het boeddhisme beoefenen. Het wordt als één van de Drie Juwelen gezien, de andere twee zijn de Boeddha en de Dharma, de boeddhistische leer. In de Dharmatoevlucht zijn er veel gelegenheden waarbij de Sangha samenkomt.

Zo is er vaak na de meditatie koffie of thee waarbij we napraten, uitwisselen en discussiëren over de beoefening of een boeddhistische tekst. Soms hebben we retraite- of ceremonie- en feestdagen waarbij we samen een maaltijd gebruiken waarbij soms iedereen wat meebrengt om te delen. Soms werken we gezamenlijk aan een project zoals het schilderen van een ruimte in de tempel of het klaarmaken van een maaltijd. Dit gebeurt soms in meditatieve stilte en soms is het meer informeel.

Meditatie in de zendo van het klooster Throssel Hole in Engeland

Meditatie in de zendo van het klooster Throssel Hole in Engeland

Eéns in de paar jaar organiseren we een reis van een week naar het moederklooster Throssel Hole Buddhist Abbey in Noord-Engeland om daar aan een retraite mee te doen of aan het dagelijks kloosterprogramma. Al deze activiteiten geeft ons de kans om elkaar te leren kennen en samen te oefenen. De eerstvolgende reis staat gepland voor oktober 2018. We zullen dan aan een meditatieretraite van een week (Segaki) meedoen. Deze retraite bestaat uit een afwisseling van meditatie, werkmeditatie, stilte- en rustperiodes, lezingen en ceremonies. Voor meer informatie en opgave, neem contact met ons op.

 

Meditatiegroepen