Ploni1Ik ben Ploni, ik woon in een oud huisje vlak bij het centrum van Zwolle, met een mooie appelboom in de tuin en een paar kippen, Ik ben 43 jaar.

Toen ik een tijd geleden oververmoeid was en in de knoop zat met mijzelf kwam ik via mijn Tai-Chi leraar in contact met Throssel Hole, een boeddhistisch klooster in het noorden van Engeland. Ik ben er een paar keer geweest en het is een bijzondere ervaring om daar te zijn.

Ik snap nog steeds niet wat mediteren nu precies is, maar ik heb ervaren dat sinds ik “zit” er af en toe inzichten bij me boven drijven. Dat gebeurt niet eens tijdens het mediteren zelf, maar meestal als ik sta af te wassen of zo.
Ik had al heel lang het idee dat ik het vooral zelf allemaal zo moeilijk maak, maar ik was niet in staat dat aan te pakken. Zen heeft me geholpen om te zien hoe en waarmee ik dat doe. En wat ze zeggen blijkt te kloppen: als ik het werkelijk zie, is dat al het begin van de verandering!

In Nederland hebben Dharmatoevlucht en de gesprekken met eerw. Baldwin me geholpen om door te zetten wat er in Engeland begonnen was en om het toe te blijven passen in mijn dagelijks leven.

Ik worstel minder met dagelijkse dingen en ik ervaar mijn eigen emoties anders, ik laat me minder meeslepen. Het is zoals het is, en ik heb steeds meer vertrouwen dat het goed is zoals het is. (En soms opeens ook weer helemaal niet!)

Het mooie van Dharmatoevlucht vind ik dat iedereen welkom is. Of je nu ervaring hebt met meditatie of niet, of je nu boeddhist bent of niet, of je nu aan ceremoniƫn deelneemt of niet, of je alles fout doet of niet, iedereen is welkom. Dat zeggen ze niet alleen, het is ook echt zo.