Via doen naar ‘niets doen’

Lichaam en geest zijn één. Voor een goede meditatiebeoefening is het noodzakelijk om ook een goede lichaamshouding te hebben. Zit je bijvoorbeeld met een verkrampt lichaam, dan zal je ook met een verkrampte geest zitten en omgekeerd. Om de Stilte te ervaren is er ruimte nodig en een open geest. Hierbij is het zeer behulpzaam, zo niet noodzakelijk om ook ruimte te geven in je lichaam. En als je hoofd vol gedachtes zit kan het zeer behulpzaam zijn als je deze energie (Shen) naar beneden kan brengen (Jing). Dit zijn maar een 3-tal voorbeelden waarom het in de Zenbeoefening belangrijk is om niet uitsluitend zittend te mediteren maar ook het lichaam aan te spreken.

Elke vrijdag is er een ochtend waarin een half uur aandacht wordt gegeven aan het lichaam en hoe het te verzachten en te ontspannen. gevolgd door een half uur zitmeditatie. Daarna ie er de gelegenheid om onder het genot van een kopje thee of koffie uit te wisselen over dit aspect van de Zenbeoefening.

Programma (elke vrijdagochtend):
09.45 – 10.00 uur: inloop
10.00 – 10.30 uur: beweginsoefeningen
10.30 – 11.00 uur: meditatie (in stilte)
11.00 – 11.30 uur: thee met uitwisseling

Kosten
Het richtbedrag voor een bijdrage voor deze ochtend is 7 euro. Een bijdrage kan gegeven worden door een bedrag in het donatiedoosje in de tempel achter te laten, of via de pinautomaat in de tempel, of via de iDeal button op de homepage van deze website.

Begeleiding
De ochtend wordt geleid door Roel van der Hoek, die al vele jaren ervaring heeft met Zenmeditatie en yoga.

(Deze ochtend is open voor iedereen die een introductie heeft gehad of op andere wijze reeds bekend is met de Zenbeoefening, zoals vormgegeven in De Dharmatoevlucht. Ben je nog niet bekend, kom dan eerst naar een introductie in de tempel.