Nieuwsbrief logo
herfst

Beste vrienden,

Wanneer er onderscheidend denken is zonder gewaarzijn ervan, treed je de alledaagse sfeer binnen.
Wanneer er onderscheidend denken is met gewaarzijn ervan, treed je de sfeer van de wijzen binnen.
Wanneer er geen onderscheidend denken meer is en alleen maar zuiver gewaarzijn, treed je de sfeer der heiligen binnen.
Degenen met inzicht begrijpen dit, maar het is moeilijk om het in woorden uit te drukken.

HsiaoYan-weng (1262 - 1649)

De Dharmatoevlucht

Agenda:
Er is avondmeditatie elke dinsdag, woensdag en donderdag en ochtendmeditatie elke dinsdag (o.l.v. Eipeke) en woensdag.

Op vrijdagochtend is er o.l.v. Sandra van 10:00 tot 10:30 uur qigong en van 10:30 tot 11:00 uur zitmeditatie, met na afloop thee en uitwisseling.
Er is geen stilteavond op woensdag 31 okt.
248_2160x1440-960x250

Eefde Meditatiegroep

Nieuws
Vanaf 22 december 2018 ben ik genoodzaakt de deur van Meditatiegroep Eefde gesloten te houden. Dit omdat ik voor een aantal maanden in Throssel Hole Buddhist Abbey zal gaan verblijven. Na terugkomst in Nederland zal ik op zoek gaan naar een andere woning waardoor ik de meditatiegroep, die nu gevestigd is in mijn woning, niet voort kan gaan zetten.

Ook mijn begeleiding aan de vrijdagochtend Qigong/Zazengroep in De Dharmatoevlucht zal 21 december 2018 stoppen. Mogelijk wordt deze ochtend door een andere begeleider voortgezet. Houd hiervoor deze nieuwsbrief in de gaten!

In gassho,
Sandra
Agenda
  • do 1 nov: meditatie met inleiding en afsluitend het zingen van een Soetra
  • do 8 nov: meditatie in stilte
  • do 15 nov: ochtendceremonie met aansluitend meditatie met inleiding
  • do 22 nov: meditatie in stilte
  • do 29 nov: meditatie met inleiding en afsluitend het zingen van een Soetra
zendo1

Groningen meditatiegroep

Introductie- en meditatieochtend
Bij voldoende belangstelling zal op zaterdagochtend 10 november van 10:30 tot 12:45 uur een korte introductie worden gegeven, gevolgd door zit- en loopmeditatie en uitwisseling. Anders zal de ochtend ingevuld worden met zit- en loopmeditatie, qigong en andere oefeningen en een uitwisseling. Na afloop is er een gezamenlijke lunch en iedereen is van harte welkom om wat mee te brengen om te delen.
Meditatiemiddag
Na de introductie- en meditatieochtend is er van 14:00 tot 16:15 uur een meditatiemiddag waarbij we twee keer een half uur zitten, afgewisseld met loopmeditatie. Eerw. Baldwin zal tijdens de meditatie een korte lezing geven.

Graag tijdig van tevoren opgeven door een mailtje te sturen.
Boeddhas-handen-960x350

Utrecht Meditatiegroep

  • ma 5 nov: avond met eerw. Baldwin; 2 x 30 minuten zitmeditatie en loopmeditatie met een reflectie op een aspect van beoefening - thee en uitwisseling na afloop
  • ma 12 nov: avond met 30 min aandacht voor het lichaam en 30 min zitmeditatie - thee en uitwisseling na afloop
  • ma 19 nov: avond met 2 x 30 minuten zitmeditatie en loopmeditatie met overpeinzing bij een aspect van beoefening - thee en uitwisseling na afloop
  • ma 26 nov: stille avond: 2 x 30 minuten zitmeditatie en loopmeditatie - stilte van aankomst tot vertrek

Wolk en Water hermitage

Nieuws
De cursus met het thema Harmonie met het Universum wordt nu gegeven in Langelille, niet in Lemmer. Zowel deelnemers aan de serie over Meditatie en Compassie als andere reguliere beoefenaars kunnen hieraan deelnemen. De eerstvolgende dag is 11 november van 10:30 tot 15:00 uur. Soep is aanwezig, neem a.u.b. boterham mee.

Qigong
Er is belangstelling voor meer 'qigong en meditatie'-dagen. De eerste vindt plaats op 10 november; we zijn bezig van 11.00 tot 13.00 uur. Hierna doen we er elke maand een.

Mudraweekend
Het weekeind van 17 en 18 november is weer gewijd aan oefenen met mudra’s. Er is nog plaats voor een of twee deelnemers die al langer de meditatie beoefenen. Mudra’s kunnen zowel onderliggende emoties naar de oppervlakte brengen als aanwezige gevoelens tot rust helpen brengen.
Introductie
Op 26 oktober hielden we een kennismakingsavond met Zenmeditatie voor de regio Grote Veenpolder. Op zaterdag 24 november doen we een introductie in Yogasjoukje, Kortestreek 19 te Lemmer.
DSCN1497
Nieuw dak op de schuur
Het werk aan het dak is nu voltooid. Wel rest nog wat schilder en schoonmaakwerk dat hopelijk gedaan kan worden op zonnige winterdagen.
Kort artikel: Nembutsu
In bijna alle Zenboeddhistische tempels in Azië worden festivals of ceremonies gedaan ter ere van het wezen van Compassie. Dan wordt het vierentwintigste hoofdstuk van De Lotus Soetra gezongen of gereciteerd alsook de naam van de Bodhisattva van Barmhartigheid - Kuan Yin (Chinees) of Kanzeon (Japans). Dit heet Nembutsu, het (herhaaldelijk) zingen of reciteren van de naam van een Boeddha of Bodhisattva. Dit devotionele zingen is in het Chinees heel melodieus en in het Japans ritmisch met volle klanken (klinkers meer dan medeklinkers). In de tempels van de O.B.C. wordt dit festival jaarlijks gevierd en de Soetra van Kanzeon wordt dan vierstemmig gezongen op westerse religieuze muziek geschreven of verzorgd door eerwaarde meester Jiyu-Kennett.
facebook email website