Nieuwsbrief logo
Lotus
'De Ontwaakten kennen het bewustzijn van de levende wezens als wezenlijk grenzeloos en onuitputtelijk. Levende Boeddha's manifesteren door hun allesomvattende mededogen een allesomvattend bewustzijn, dat op een gelukzalige wijze inziet dat net zoals de lege ruimte niet uiteen kan vallen of vernietigd kan worden, de oneindige open ruimte van het bewustzijn van alle wezens nooit vernauwd of opgeheven kan worden. Het onvoorstelbare wonderbaarlijke Boeddhabewustzijn, welke deze openheid kent en eenvoudigweg deze openheid is, kan zichzelf nooit opheffen. Waarom niet? Omdat het op de eerste plaats nooit ontstaat en daarom geen voortbestaan in de tijd bezit, welke onderbroken kan worden.'
Passage uit de Prajnaparamita Soetra in 8000 verzen.
(Uit: De Moeder van de Boeddha's, Lex Hixon, 2003)
Meerdaagse retraites:

Hemelvaarstdag 30 mei - zondag 2 juni
Een 4-daagse retraite in het tempeltje Wolk en Water hermitage in Langelille, waarbij we gebruik zullen maken van de nieuwe zendo. De retraite zal worden begeleid door eerw. Hakuun en Baldwin. Graag horen we via een mailtje wie belangstelling heeft mee te doen.
Mediteren
Augustus
In augustus zullen we ook een kampeer- en meditatieretraite organiseren (vrijdag - zondag). Deze retraite zal plaatsvinden in De Dharmatoevlucht in Apeldoorn. Graag horen we van geïnteresseerden welke dagen in augustus de voorkeur hebben. Laat ons weten via een mailtje. Dank.

De Dharmatoevlucht

Artikel: Het gebruik van mantra’s
Het boeddhisme kent een paar techniekjes om onze drukke geest weer wat rustiger te maken zoals het tellen of volgen van de ademhaling, visualisaties en mantra's. Ze zijn veelal niet specifiek boeddhistisch; vaak zijn ze veel ouder en werden ze al gebruikt in het oude hindoeïsme en ook in andere religies. ......
aap
Artikel: Zen en de vier paden in Yoga
In de Vedanta school van het hindoeïsme, de religie waarmee de Boeddha opgroeide, worden vier paden naar eenwording met het Allerhoogste beschreven: jñāna-yoga, karma-yoga, bhakti-yoga en raja-yoga.
Vooraankondiging: Wesak
Op 5 mei hebben we een feestelijke ochtend in de Dharmatoevlucht want dan vieren we met een feestelijke ceremonie Wesak, de geboorte van de Boeddha. Tijdens de ceremonie schept iedereen drie maal wat water over het beeldje van de baby Boeddha die met een hand naar de hemel wijst en met de andere hand naar de aarde, daarmee aangevend dat in de Boeddhanatuur hemel en aarde ofwel alle dualiteit een is. Het getal drie staat voor Boeddha, Dharma en Sangha en het water symboliseert de vloeiende en zachte kwaliteit van mededogen.
Na de ceremonie zullen we zit- en loopmeditatie beoefenen, gevolgd door koffie/thee en een uitwisseling. Tijdens de meditatie zal eerw. Baldwin een korte lezing geven.
Wesakw
Tuinwerkdag
We hebben weer een tuinwerkdag op zaterdag 13 april van 10:30 tot 14:30 uur o.l.v. Marjolein waarbij we het gedeelte rond het koetshuis en het terras onder handen zullen nemen. Hulp, al is het maar voor een uurtje of zo, is heel welkom. Rond 13:00 uur is er soep en broodjes.
Nieuw telefoonnummer:
Vanaf april zijn we telefonisch bereikbaar op: 06 - 372 68 541.
Agenda:
 • zo 7 april: meditatieochtend
 • zo 14 april: meditatieochtend
 • zo 21 april (1ste Paasdag): gesloten
 • ma 22 april (2de Paasdag): meditatieochtend
 • zo 5 mei: Wesak en meditatieochtend
Er is avondmeditatie elke dinsdag en donderdag en ochtendmeditatie elke dinsdag (o.l.v. Eipeke) en woensdag. (De ochtendmeditatie op dinsdag 23 en 30 april wordt begeleid door Marjolein.)

Op vrijdagochtend is er o.l.v. Roel van 10:00 tot 10:30 uur bewegingsoefeningen en van 10:30 tot 11:00 uur zitmeditatie, met na afloop thee en uitwisseling. (De ochtenden op vrijdag 26 april en 3 mei zullen worden begeleid door Sandra, die weer terug uit Throssel is.)

Groningen meditatiegroep

Introductie en meditatiedag
De eerstvolgende introductie en meditatiedag is op zaterdag 27 april. ‘s Ochtends is er van 10:30 tot 12:45 uur een introductie en meditatieochtend, gevolgd door een lunch van 13:00 tot 14:00 uur. 's Middags is er van 14:00 tot 16:15 uur meditatie en uitwisseling. De dag wordt geleid door eerw. Baldwin. U bent welkom om aan de gehele dag, of alleen aan de ochtend of middag mee te doen. Graag tijdig van tevoren opgeven via een mailtje zodat we ook weten wie meedoet met de lunch.
Lente

Utrecht Meditatiegroep

Retraitemiddag
Afgelopen maand hebben we de eerste meditatiemiddag in Utrecht van dit jaar gehad. Het was een mooie sfeervolle bijeenkomst die begon met meditatie waarbij eerw. Baldwin een reflectie gaf op het begrip mededogen. Mededogen staat centraal in de beoefening en werd uitgelegd als kijken voorbij geschiedenis. Aanwezig zijn en gewaar zijn zonder het mee laten wegen van (veronderstelde) waarheden en zonder een situatie in te kleuren naar persoonlijke voorkeur of afkeer. Volledig naakt zien en op die manier “naakt zijn” zien. Met deze omschrijving wordt het begrip zélf ook ontdaan van een persoonlijke inkleuring en krijgen we meer helder wat mededogen nu eigenlijk betekent.
Dat maakt mededogen natuurlijk niet anders of makkelijker maar het geeft wel houvast bij oefening en uitwisseling. Tijdens de thee/koffie werden er dan ook veel ervaringen uitgewisseld over mededogen naar jezelf en naar anderen en over hoe je het een plek kunt geven in het dagelijks leven. Een waardevolle bijeenkomst die we afgesloten met zitmeditatie.

Deze maand is er weer een meditatiemiddag. Deze vindt plaats op zaterdag 13 april van 13:30 tot uiterlijk 17:30 uur en je kunt je er nog voor aanmelden. Schroom echter niet als je je niet hebt aangemeld maar op het laatste moment toch de behoefte voelt om te komen.
Agenda
 • ma 1 april: avond met eerw. Baldwin; 2 x 30 minuten zitmeditatie met een reflectie op een aspect van beoefening – thee en uitwisseling na afloop
 • ma 8 april: 2 x 30 minuten zitmeditatie met overpeinzing bij een aspect van beoefening – thee en uitwisseling na afloop
 • za 13 maart: retraitemiddag van 13:30 tot 17:30 uur in het Wevehuis met begeleiding van eerw. Baldwin. Aanmelden is mogelijk via e-mail: Meditatiegroep Utrecht
 • ma 15 april: avond met 30 min aandacht voor het lichaam en 30 min zitmeditatie thee en uitwisseling na afloop
 • ma 22 april: stille avond met 2 x 30 minuten zitmeditatie – stilte van aankomst tot vertrek
 • ma 29 april: avond met eerw. Baldwin; 2 x 30 minuten zitmeditatie met een reflectie op een aspect van beoefening – thee en uitwisseling na afloop
qigong

Wolk en Water hermitage

Agenda
 • Weekeindretraite over verdieping: 5 - 7 april.
 • Meridiaan qigong zaterdag: 13 april van 11:00 tot 13:00 uur
 • Meditatiezondag: 28 april
 • Werkdagen aan de garage en tuin: dinsdags vanaf 9 uur
En wekelijks:
In april is er alleen meditatieavond op dinsdag 20.00 - 21.30 uur.
Artikeltje: Vrijheid van lawaai
Als je aan Zen wilt gaan doen, dan word je uitgenodigd te komen zoals je bent. Geen noodzaak je op te maken, geen curriculum vitae nodig, geen lijst van vaardigheden.
Audiolezing: Richtlijnen voor een leven in harmonie.
facebook email website