Nieuwsbrief logo
Boeddha in sneeuw

Beste vrienden,


Achter de wereld van onze namen
ligt het naamloze.

Rainer Maria Rilke (dichter, 1875 - 1926)

Artikel: Zijn we van elkaar gescheiden of verbonden?

(geschreven door Fer de Deken, sanghalid en lekenassistent)
Mijn schouder is 3 weken geleden gebroken, ja inderdaad uiterst pijnlijk. Dit gaf mij allerlei overdenkingen en ervaringen. Lees verder....
schouder_Fotor

De Dharmatoevlucht

Op zondag 18 november j.l. ontving Roel van der Hoek van eerw. Baldwin de boeddhistische leefregels waarmee hij formeel een boeddhist werd. De leefregels komen voort vanuit het diepe verlangen van een open hart/geest om geen kwaad te doen en dat te doen wat goed is voor onszelf én de ander en tegelijkertijd leiden ze ons naar dat open hart/geest. 18 sanghaleden waren bij de inwijdingsceremonie aanwezig. Roel gaf na afloop een mooie toelichting op zijn besluit om deze stap te nemen. Klik op de volgende link voor de tekst: Getuigenis.
Inwijding
Artikel: De zes paramita's
Het Zenpad wordt ook het Bodhisattvapad genoemd. In het Bodhisattvapad staat de gelofte om al wat leeft van leed te bevrijden centraal. Hoe doen we dat, al wat leeft van leed bevrijden? Waar maken we gebruik van? Lees verder....
Vrijdagochtend: beweging en meditatie
Vanaf december zal de qigong en meditatie-ochtend begeleid gaan worden door Roel van de Hoek omdat Sandra voor 4 maanden op retraite in Throssel Hole in Engeland zal gaan. Roel heeft meer ervaring met yoga dus de oefeningen zullen daarom wat verschillen van de qigongoefeningen van Sandra.
Roeln
Stilte bij binnenkomen
Omdat er sinds kort in de kamer naast de ingang tot De Dharmatoevlucht hypnotherapiesessies worden gehouden, is het goed dat we in stilte binnenkomen en in stilte de trap opgaan. Ook bij het verlaten van de tempel wordt op prijs gesteld dat er niet in de gang beneden, in het halletje of vlak voor het raam van die kamer wordt gesproken. Dank voor uw medewerking hierin.
Afwezig
Ik hoop eind december voor twee weken (van za 29 dec t/m zo 13 jan) naar het klooster te gaan voor een persoonlijke retraite en om mijn meester en collega's weer eens te zien. In de volgende nieuwsbrief zal een overzicht staan welke activiteiten in de tempel gedurende die tijd door zullen gaan en door wie ze geleid zullen worden.
Met vriendelijke groet, Baldwin.
Agenda:
Er is avondmeditatie elke dinsdag, woensdag en donderdag en ochtendmeditatie elke dinsdag (o.l.v. Eipeke) en woensdag.

Op vrijdagochtend is er o.l.v. Roel van 10:00 tot 10:30 uur bewegingsoefeningen en van 10:30 tot 11:00 uur zitmeditatie, met na afloop thee en uitwisseling.
248_2160x1440-960x250

Eefde Meditatiegroep

Nieuws
De Meditatiegroep Eefde is gesloten. Ik wil iedereen bedanken die de afgelopen twee jaar een bezoek gebracht heeft aan de meditatiegroep en die mij heeft vertrouwd om hun te begeleiden bij de eerste stapjes op het Zenpad. Ik heb met veel plezier wekelijks de meditaties begeleid.

In gassho,
Sandra
De Dalai Lama in Nederland
Afgelopen september bracht de Dalai Lama een bezoek aan Nederland. Eerw. Baldwin en Sandra waren in de gelegenheid om bij een boeddhistische les aanwezig te zijn. Na afloop waren er vanuit onze Sangha veel vragen die mij (Sandra) geïnspireerd hebben tot het vertalen van deze les.

De Dalai Lama behandelde de ‘Acht verzen voor het trainen van de geest in compassie’ dat gebaseerd op diepgaande inzichten en wijsheden uit één van Tibet haar grootste klassiekers. Geschreven door Geshe Langri Thangpa (1054-1123) en een grote bron van inspiratie voor de Dalai Lama. De Dalai Lama ontving de directe overdracht en uitleg toen hij een kleine jongen was in Lhasa en reciteert de verzen elke dag als onderdeel van zijn persoonlijke oefening.
De tekst leert ons om te gaan met emoties, de geest te trainen voor het verkrijgen van meer compassie en het maken van de juiste ethische keuzes. In de les leren we hoe we zelfs de grootste tegenslagen kunnen veranderen in positieve mogelijkheden. En misschien nog belangrijker: hoe we onze innerlijke rust kunnen behouden. Kort en bondig wordt uiteengezet hoe een echte bodhisattva beschikt over een compassievolle houding en nederigheid.

U kunt deze vertaalde versie lezen, evenals een video van deze les beluisteren via de Zen-boeddhisme website. Klik op de volgende knop:
Boeddhas-handen-960x350

Groningen meditatiegroep

Meditatiemiddag
Op zondag 2 december is er van 15:00 tot 17:15 uur een meditatiemiddag, de laatste van dit jaar, waarbij we twee keer een half uur zitten, afgewisseld met loopmeditatie. Eerw. Baldwin zal tijdens de meditatie een korte lezing geven.

Graag tijdig van tevoren opgeven door een mailtje te sturen.

Utrecht Meditatiegroep

  • ma 3 dec: avond met eerw. Baldwin; 2 x 30 minuten zitmeditatie en loopmeditatie met een reflectie op een aspect van beoefening - thee en uitwisseling na afloop
  • ma 10 dec: avond met 30 min aandacht voor het lichaam en 30 min zitmeditatie - thee en uitwisseling na afloop
  • ma 17 dec: avond met 2 x 30 minuten zitmeditatie en loopmeditatie met overpeinzing bij een aspect van beoefening - thee en uitwisseling na afloop
  • ma 24 dec: stille avond met zitmeditatie en loopmeditatie, maar wel met de mogelijkheid van thee en uitwisseling na afloop
Wolkenwater

Wolk en Water hermitage

Activiteiten
  • Op de meditatiedag van zondag 9 december staat het thema "de Verlichting van de Boeddha" centraal. Wat is verlichting? De dag duurt van 10:30 tot 15:00 uur.
  • Zaterdag 15 december is er weer een qigong en meditatie-ochtend van 11:00 tot 13:00 uur.
  • Er is een Nieuwjaarsretraite gepland van 30/31 december tot de namiddag van 1 januari. Je kan komen vanaf 30 december 16:00 uur of ’s ochtends 11.30 uur op de 31ste. Het wordt een ontspannen retraite met meditatie, ceremonie, wandelen e.a.. Vroege aanmelding wordt zeer op prijs gesteld.
Dank
Dankbetuiging aan Sjoukje die de carport heeft schoongemaakt en gegrondverfd. Begin december krijgt die een mooie donkerrode kleur. Hopelijk kan het werk aan de garage hervat worden: het werd gestopt wegens ziekte binnen de familie die het bouwwerk verricht.
Bladeren harken
Uitnodiging aan allen met een uurtje tijd om eens bladeren te komen harken. We willen die volgend jaar gebruiken om de tuin te bemesten. Bel of mail a.u.b. als je dat ziet zitten.
Audiolezing
De volgende lezing is recentelijk gegeven door eerw. Hakuun en heet 'Aandachtspunten op het pad'. De lezing duurt ongeveer 25 minuten.
Kort artikel: Mahayana boeddhisme
Het Mahayana boeddhisme is het soort boeddhisme dat beoefend wordt in Noord- en Oost-Azië — Tibet, China, Korea en Japan. Het omvat de tweede fase van de ontwikkeling van het boeddhisme. Lees verder....
facebook email website