Nieuwsbrief logo
bloesem

Beste vrienden,

Een nieuwe format voor de nieuwsbrief, een die beter leesbaar is op kleine beeldschermen en mobiele telefoons, en meer informatie bevat dan voorheen. Mocht u problemen hebben in het openen van bijlagen of andere problemen hebben met het lezen van de nieuwsbrief, dan hoor ik het graag. U kunt reageren via een email door onderaan de nieuwsbrief op het middelste blauwe email-icon te klikken. Dank. Met vriendelijke groet, Baldwin

Wesak

Zondag 6 mei is een feestelijke dag waarop we in De Dharmatoevlucht Wesak vieren, het feest van de Boeddha's geboorte. We beginnen de dag met een ceremonie waarin iedereen drie keer wat water giet over het beeldje van de baby Boeddha die met een hand naar de hemel wijst en met de andere hand naar de aarde, daarmee aangevend dat in de Boeddhanatuur hemel en aarde ofwel alle dualiteit een is. Daarna volgt er meditatie en een uitwisseling met koffie/thee. Diegene die mee willen doen met de lunch zijn van harte welkom om iets mee te brengen om te delen. We sluiten de dag af met zit- en loopmeditatie. Voor het programma van de dag, klik op:

4-daagse retraite

Zitmeditatie
Het is bijna zover, onze jaarlijkse 4-daagse retraite in de Hurnse Gaper bij Zaltbommel, van 18 t/m 21 mei. Het doel van de retraite is om te ontspannen en stil te worden, de meditatie te verdiepen en ons inzicht in wie we zijn en de boeddhistische beoefening te verdiepen. Daarom zal een groot deel van de retraite in stilte worden gehouden. Er is nog plek dus als u mee wilt doen, of meer informatie wilt hebben, kijk op:

Tuinwerkdag 14 april j.l.

Dank aan allen die hebben meegedaan met de recente tuinwerkdag. Het was een genoeglijke dag waarin de tuin rondom het gebouw en de vijver goed is aangepakt. We zullen ééns in de paar maanden een tuindag organiseren. Iedereen is van harte welkom.
tuinwerkdag
Tuinwerkdag 1

Audiolezing: Harmonie met onszelf en anderen

Handen geven
Eerw. Baldwin heeft op maandag 9 april tijdens de avondmeditatie in Utrecht een korte lezing gegeven over harmonie met onszelf én anderen.

Artikel: Een boeddhistische kijk op De Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen
Dit artikel is geschreven door eerw. Baldwin naar aanleiding van de recente protestacties tegen de massale dierensterfte in het natuurreservaat De Oostvaardersplassen.

De Dharmatoevlucht

Agenda:
  • zo 6 mei: Wesak
  • zo 13 mei: meditatie-ochtend
  • vrij 18 t/m ma 21 mei: 4-daagse retraite in Hurnse Gaper bij Zaltbommel
  • zo 27 mei: meditatie-ochtend
Er is ook avondmeditatie elke dinsdag, woensdag en donderdag en ochtendmeditatie elke dinsdag, woensdag en vrijdag (+ Qigong). Vroege ochtendmeditatie is er elke donderdag.

Voorjaarsvakantie: er is wegens de vakantieperiode geen ochtend-meditatie op dinsdag 1 en 8 mei.
Inleiding zondagochtendmeditatie: voor diegenen die al langere tijd meedoen met de zondagochtendmeditatie, is er de mogelijkheid om de meditatie in te leiden met een korte tekst. Dat kan een gedicht of gepubliceerde tekst zijn, of een eigen tekst dat een thema inleidt waar we na de meditatie over kunnen uitwisselen. Laat minimaal een dag van tevoren weten als je een meditatie wilt inleiden door een mailtje te sturen.

Eefde Meditatiegroep

Wijziging in de openingstijden:
Gebleken is dat er weinig behoefte is aan een meditatiemogelijkheid in de avond. Daarom zal vanaf mei de meditatiegroep nog uitsluitend op donderdagochtend geopend zijn. Daarnaast is het regelmatig mogelijk om op zondag vanuit Zutphen mee te rijden naar De Dharmatoevlucht in Apeldoorn.

Ook is een ieder die bekend is met onze beoefening, of na een introductie, van harte welkom om deel te nemen aan de Qigong met Zazen vrijdagochtend in De Dharmatoevlucht onder leiding van Sandra.
* * * * *
De afgelopen maand zijn de onderstaande toespraken gebruikt als inleiding op de meditatie:
De Soetra van Grote Wijsheid (05-04-2018)
“Toen de heilige Kanzeon één was met diepste wijsheid van het hart, boven dualistisch denken uit, zag de grote Bodhisattva duidelijk in dat de vijf skandha’s, zoals die zijn, in hun eigenheid, leeg zijn, ongekleurd en klaar.” Lees verder...
Overgave (19-04-2018)
Een belangrijk aspect van de meditatie is het je hieraan kunnen overgeven, zowel fysiek als mentaal. Daarom is het noodzakelijk om met een ontspannen, zacht lichaam te zitten. En om je fysiek over te geven aan het feit dat we het komende half uur hier stil op ons kussen of bankje zitten. Lees verder…
15446067089_e72005dfd1_o
2 Vragen (12-04-2018)
Een artikel van eerw. Baldwin. Lees hier…
Fukanzazengi (26-04-2018)
Tekst geschreven door zenmeester Dogen. Lees hier…
* * * * *
Agenda:
do 10 mei: Gesloten wegens Hemelvaartsdag
do 31 mei: Meditatieochtend met eerw. Baldwin
za 23 juni t/m zo 29 juli: Vakantiesluiting

Groningen meditatiegroep

Meditatiemiddag: de eerstvolgende meditatiemiddag zal zijn op zondag 10 juni. In mei is er geen meditatiebijeenkomst i.v.m. de 4-daagse retraite in De Hurnse Gaper.
Lotus

Utrecht Meditatiegroep

Agenda:
  • ma 7 mei: avond met eerwaarde Baldwin - 2 x zitmeditatie en loopmeditatie met een reflectie op een aspect van beoefening - thee en uitwisseling na afloop
  • ma 14 mei: 2 x zitmeditatie en loopmeditatie met begeleiding - thee en uitwisseling na afloop
  • ma 21 mei: stille avond, 2 x zitmeditatie afgewisseld met loopmeditatie - stilte van aankomst tot vertrek
  • ma 28 mei: 2 x zitmeditatie en loopmeditatie met overpeinzing bij een aspect van beoefening - thee en uitwisseling na afloop
facebook email website
MailPoet