Nieuwsbrief logo
shutterstock_639686341 kopie
"Wanneer de Boeddha alles doet, en je volgt dit doen zonder moeite en zonder je er zorgen om te maken, verkrijg je vrijheid van lijden en word je zelf een Boeddha."

Uit: Shōbōgenzō, Shōji (leven en dood),
van Zenmeester Eihei Dōgen (1200-1253)
Nieuws uit Throssel
De monastieke gemeenschap van Throssel Hole Buddhist Abbey, het Zenklooster in Engeland, heeft recentelijk een opvolger van eerw. meester Daishin Morgan gekozen. Het is eerw. meester Leandra Robertshaw, de voormalige vice-abdis. Zij zal als abdis worden geïnstalleerd tijdens een aantal ceremonies die op 20 en 21 maart in het klooster zullen plaatsvinden. Iedereen is welkom om hierbij aanwezig te zijn. Eerw. meester Berwyn zal de functie van eerw. Leandra als vice-abt overnemen.
Eerw. Leandra
Van Sandra uit Throssel
Geen dag is hetzelfde in het klooster, dat heb ik intussen wel ontdekt. Bijna elk weekend is er wel een retraite waaraan gemiddeld zo'n twintig lekenbeoefenaars deelnemen en buiten de weekenden om zijn we gemiddeld met vijf lekenbeoefenaars die hier voor een paar dagen of net zoals ik voor een aantal maanden verblijven.
Een gemiddelde niet-retraite dag begint om 5.45 uur en eindigt om 21.00 uur. Op een dag zitten we ongeveer vijf keer (30, 35 of 40 minuten) in meditatie en loopmeditatie, zijn er drie ceremonies, viereneenhalf uur werkmeditatie, drie kwartier dharmales of stellen van vragen, maaltijden en twee uren rust. De ene dag zijn er langere ceremonies, de andere dag meer werk of studie waardoor elke dag zijn eigen karakter krijgt.
Ik kan iedereen die in de gelegenheid is om een langere periode van huis te gaan aanraden om hier een aantal weken te verblijven. Want juist dan kan je gaan ontdekken hoe onze beoefening zich overal in toont, ook/juist in ons dagelijks werk. Gewoon door het de aandacht te geven die het verdient, met een open gewaarzijn.
Met vriendelijke groet,
Sandra
Meerdaagse retraites:

Hemelvaarstdag 30 mei - zondag 2 juni
In de afgelopen jaren hebben we vanaf Hemelvaartsdag tot de zondag daarop 4-daagse retraites georganiseerd in de Hurnse Gaper in Hurwenen. Helaas is het centrum dit jaar in deze tijd al volgeboekt. We zullen daarom voor een kleinere groep (maximaal 10 mensen) als alternatief een meerdaagse retraite houden in het tempeltje van eerw. Hakuun, Wolk en Water hermitage in Langelille, waarbij we gebruik zullen maken van de nieuwe zendo. (Hoewel nog niet helemaal af, zal deze tegen die tijd wel gebruiksklaar zijn.) Omdat Wolk en Water naast drie gastenslaapkamers een grote tuin heeft, zal er ook ruim gelegenheid zijn om in een eigen tent te overnachten. Er zijn in de tempel twee toiletten en twee badkamers aanwezig en een ruime keuken. Bij de buren kan voor 30 euro per nacht ook in B&B-huisjes in de tuin overnacht worden. Graag horen we t.z.t. wie belangstelling heeft mee te doen.
Augustus
In augustus zullen we ook een kampeer- en meditatieretraite organiseren (vrijdag - zondag). Deze retraite zal plaatsvinden in De Dharmatoevlucht in Apeldoorn. Graag horen we van geïnteresseerden welke dagen in augustus de voorkeur hebben. Laat ons weten via een mailtje. Dank.

De Dharmatoevlucht

Audio: introductie tot de meditatie
De volgende korte introductie van ongeveer 4 minuten werd recent gegeven tijdens een avondmeditatie.
Artikel
Het volgende artikel is een geredigeerde versie van een lezing, recent gegeven tijdens de woensdagochtendmeditatie in de tempel.
De Boeddha's parinirvana
Op zondag 24 februari j.l. herdachten we de Boeddha's parinirvana. Het Boeddhabeeld is tijdens deze ceremonie afgedekt en het beeld van de stervende Boeddha staat op het altaar. Tijdens de ceremonie worden de kaarsen gedoofd en vervolgens weer aangestoken waarna alle Sanghaleden een kaarsje aanbieden. Eerw. Baldwin las tijdens de meditatie een deel van Zenmeester Dōgens hoofdstuk Shōji (leven en dood) uit de Shōbōgenzō voor.
Parinirvana
Het altaar was versierd met een fraai bloemstuk, gemaakt door Hermie.
bloemstuk
Opheffen vaste telefoonlijn
Eind deze maand zal onze vaste telefoonlijn met nummer 055 - 542 00 38 worden opgeheven omdat we nu ook per mobiele telefoon bereikbaar zijn. Dit bespaart ons onnodige kosten. Ons mobiele nummer is 06 - 372 68 541. Graag bellen tussen 09:30 en 17:00 uur op di t/m do en op vrijdag tot 12:00 uur. Als niet opgenomen wordt, laat dan een berichtje met telefoonnummer achter. U kunt natuurlijk ook sms'jes en whatsappjes naar dit nummer sturen.
Hulp gevraagd bij schoonhouden
De stichting die de ruimte in het pand aan de Amersfoortseweg aan ons verhuurd, heeft gevraagd of iemand interesse heeft in het schoonmaken van het koetshuis, nadat dit gebruikt is. Het zal zo'n een tot twee keer per maand zijn en neemt tot 1,5 uur in beslag. De vergoeding is 20 euro per keer. Laat ons via een mailtje weten als u interesse heeft.
www.koetshuis-hetloo.nl-amersfoortseweg-11-450x300
Tuinwerkdag
Op zaterdag 23 maart zullen we bij redelijk weer de tuin rond de tempel gaan verzorgen door bladeren te verzamelen, het grind aan te harken, e.d. De dag is van 10:30 tot 14:30 uur met rond 12:30 uur een kleine lunch. Iedereen is van harte welkom om een paar uurtjes te komen helpen. Laat van tevoren even weten of je meedoet.
chinese tekst
Meditatie- en Studiebijeenkomsten
De studiegroep gaat van start op zaterdagochtend 6 april. We beginnen om 10:00 uur. Alle deelnemers zullen in de loop van deze maand enkele teksten toegemaild krijgen die de basis vormen van de Sōtō-Zentraditie en die de komende maanden centraal zullen staan in de bijeenkomsten.
Agenda:
Er is avondmeditatie elke dinsdag en donderdag en ochtendmeditatie elke dinsdag (o.l.v. Eipeke) en woensdag.

Op vrijdagochtend is er o.l.v. Roel van 10:00 tot 10:30 uur bewegingsoefeningen en van 10:30 tot 11:00 uur zitmeditatie, met na afloop thee en uitwisseling.

Groningen meditatiegroep

Meditatiemiddag
Op zondag 10 maart is er van 15:00 tot 17:00 uur een meditatiemiddag, deze keer niet in het Vipassanacentrum maar bij Zwanet thuis, wat vlakbij het Vipassanacentrum is. Eerw. Baldwin zal de middag begeleiden. Graag tijdig van tevoren opgeven door een mailtje te sturen. (Zwanet's adres wordt t.z.t. aan alle deelnemers gemaild.)

Utrecht Meditatiegroep

Retraitemiddagen
In maart gaan we van start met een serie van vier retraitemiddagen. Deze vinden eens per maand plaats in Utrecht in het Wevehuis, telkens op een zaterdag van 13:30 tot uiterlijk 17:30 uur. Alle middagen zullen worden begeleid door eerw. Baldwin. De middagen zijn toegankelijk voor alle Sangaleden. Mocht je interesse hebben, laat het dan even weten.

In het programma wordt veel ruimte voor meditatie opgenomen. We zullen de middag steeds starten en afsluiten met twee sessies zitmeditatie en deze afwisselen met loop - en bewegingsmeditatie. Daarnaast is er ruimte voor koffie/thee en uitwisseling en kijken we naar wat de groep zelf inbrengt of waar behoefte aan is.

Het Wevehuis is bereikbaar per openbaar vervoer (trein) hoewel het meest nabij gelegen station nog wel een dikke 20 minuten lopen is. Tevens is de locatie goed bereikbaar per auto en is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid. Indien mensen van buiten Utrecht komen kunnen we kijken of er samen gereisd kan worden.
Agenda
  • ma 4 maart: avond met eerw. Baldwin; 2 x 30 minuten zitmeditatie met een reflectie op een aspect van beoefening – thee en uitwisseling na afloop
  • ma 11 maart: avond met 30 min aandacht voor het lichaam en 30 min zitmeditatie – thee en uitwisseling na afloop
  • za 16 maart: retraitemiddag met begeleiding van eerw. Baldwin en duurt van 13:30 tot 17:30 uur. Aanmelden is mogelijk via e-mail: Meditatiegroep Utrecht
  • ma 18 maart: 2 x 30 minuten zitmeditatie met overpeinzing bij een aspect van beoefening – thee en uitwisseling na afloop
  • ma 25 maart: 2 x 30 minuten zitmeditatie – stilte van aankomst tot vertrek

Wolk en Water hermitage

Agenda
  • zaterdag 9 maart van 11:00 - 13:00 uur is er een introductie in meditatie. Aanmelden via email of 0561 475306.
  • zaterdag 16 maart: Qi-gong en meditatie van 11:00 - 13:00 uur
  • zondag 24 maart: maandelijkse meditatie- zondag van 10.45 - 15:00 uur
En wekelijks:
  • dinsdagavond meditatie (20:00 - 21.30 uur)
  • woensdagavond meditatie (19.30 - 21.00 uur)
Artikel
Samen stil, een kort artikel naar een lezing door eerw. m. Hakuun gegeven in januari j.l.
Nieuws
De binnenkant van het dak van de toekomstige zendo is niet alleen vernieuwd maar ook geïsoleerd en mooi afgetimmerd. We hopen de ruimte klaar te hebben voor gebruik tijdens de 4-daagse retraite, die begint op 30 mei, Hemelsvaartsdag. (Zie boven.)
Donaties voor het zendo-project zijn zeer welkom zijn.
zendoplafond
Klussen:
Er moet in de nieuwe zendo wat schoongemaakt en geschilderd worden omdat er binnenkort een laminate vloer wordt gelegd, in de tuin moet e.e.a. gesnoeid worden en het grasveld geverticuteerd, enz.. Iedere hulp is welkom, vooral op de volgende werkdagen:
- dinsdags op afspraak (van 9 tot 16 uur).
- zaterdag 23 en 30 maart vanaf 9 uur; je mag gerust ook later komen, ieder uurtje werk helpt!
facebook email website