Nieuwsbrief logo
Vlaggetjes

Beste vrienden,

De Boeddha zei:
'De mens die liefdevolle vriendelijkheid beoefent slaapt en waakt in alle rust en beleeft geen slechte dromen; hij is geliefd bij zowel mensen als de andere schepselen; geen gevaar kan hem schade berokkenen. Zijn geest kan zich snel concentreren, de uitdrukking van zijn gezicht is tevreden en sereen. Hij sterft zonder enige vorm van verwarring in de geest. Liefdevolle vriendelijkheid beschermt hem.'

(Uit: Anguttara Nikaya)

Leestip: Waarom ik mijn vrienden niet opeet

Waarom ik mijn vrienden niet opeet' is een hartstochtelijk pleidooi voor het welzijn van alle levende wezens van Matthieu Ricard, boeddhistische monnik (Tibetaanse traditie) en wetenschapper.

'Elk jaar doden worden er 60 miljard landdieren en 1000 miljard zeedieren voor menselijke consumptie gedood. Voor Matthieu Ricard is dat een ongeëvenaarde massamoord in de geschiedenis van de mensheid. Een misdaad die niet alleen de dieren zelf, maar ook onze samenleving en onze planeet schaadt. De massaconsumptie van dieren leidt tot meer honger in de wereld en tot ecologische rampen.'

'Waarom ik mijn vrienden niet opeet' is een bevlogen boek, waarin Ricard alle relevante, hedendaagse kennis over dieren ontsluit en iedereen oproept zijn houding en gedrag te veranderen.'
boek
Ik heb onlangs dit boek gelezen en alhoewel een deel van wat er in dit boek staat bij velen redelijk bekend zal zijn, maakt het toch grote indruk te lezen hoeveel leed en schade de consumptie van vlees en zuivel veroorzaakt. Het heeft me aangezet om een (soms inconsequente) veganist te worden. Het is een soms confronterend maar belangrijk boek dat bijdraagt aan een groter bewustzijn van de intrinsieke waarde van al wat leeft.
Baldwin
Throssel

Segaki-retraite in Throssel Hole Buddhist Abbey – 20-27 oktober

Er is weer wat tijd verstreken sinds eind vorig jaar het voorstel werd gedaan om in groepsverband deel te nemen aan de Segaki-retraite in Throssel Hole Abbey in Noord-Engeland. Nu we nog maar 4 maanden verwijderd zijn van die week, van 20 t/m 27 oktober, is het een goed moment om hier op terug te komen.

Graag zouden we een duidelijk beeld hebben van wie zeker wil meegaan en wie dat serieus overweegt. We kunnen dan een aparte mailinggroep opzetten voor het delen van informatie en het maken van afspraken. Ook is het handig om vooraf aan het klooster te kunnen laten weten hoeveel mensen er uit Nederland komen.
Het thema van de retraite, Segaki, betekent: ‘Het Voeden van de Hongerige Geesten’. Het begrip ‘hongerige geest’ verwijst naar alles waaraan we vasthouden en dat ons lijkt te weerhouden van volledig leven en sterven. De herfst is van nature een seizoen waarin verandering en vergankelijkheid meer naar voren komen en als vanzelf een uitnodiging verschijnt om gehechtheden los te laten.

Graag horen we wie er mee wil gaan of dat serieus overweegt. Via de mailinggroep kan dan informatie worden gegeven over heen- en terugreis, opzet van de retraite, programma, zitperioden, overnachtingsmogelijkheden, kosten en alle andere aspecten.

Aanmelding van deelname en belangstelling via het mailadres: engeland@meditatieutrecht.nl

Audiolezingen

Eerw. Baldwin heeft in de afgelopen 2 maanden een aantal lezingen gegeven: de eerste tijdens een meditatieavond in Utrecht, de tweede tijdens een meditatiemiddag in Utrecht en de laatste tijdens de recente meditatiemiddag in Groningen.

De Dharmatoevlucht

Agenda:
 • zo 1 juli: meditatie-ochtend
 • zo 8 juli: meditatie-ochtend
 • zo 15 juli: meditatie-ochtend
 • zo 22 juli: zondagsretraite (van 10:00 tot 15:45 uur)
 • zo 29 juli: meditatie-ochtend
Er is ook avondmeditatie elke dinsdag, woensdag en donderdag en ochtendmeditatie elke dinsdag en woensdag.

Let op: vanwege vakanties is er in de tempel geen ochtendmeditatie op dinsdag 17 en 24 juli en geen qigong op vrijdag gedurende de hele maand juli.
Tuinwerkdag
Zaterdag 21 juli hebben we weer een tuinwerkdag van 10:30 tot 14:30 uur. Alle hulp is welkom, ook al is het maar voor een uurtje of zo. Rond 12:30 uur zal er lunch en broodjes worden geserveerd.
Onderhoud tempel
In de afgelopen tijd is er weer het nodige onderhoud en schoonmaakwerk in en rond de tempel gedaan. Dank hiervoor aan Marjolein en Roel, die beiden ook druk bezig zijn geweest met het vernieuwen en vergroten van de parkeerplaatsen.
Tuinwerk
Vooraankondiging: viering 18-jarig bestaan van De Dharmatoevlucht
Zondag 19 augustus is een feestelijke dag waarop we het 18-jarig bestaan van de tempel vieren. We zullen dat doen met de ceremonie van Avalokiteshwara, de Bodhisattva van mededogen, gevolgd door zitmeditatie, een lezing en uitwisseling. Ook hebben we weer een vegetarische barbecue in de tuin. Deze feestelijke dag biedt een mooie gelegenheid voor de Dharmatoevlucht Zen-Sanghaleden om elkaar (weer) te ontmoeten en samen te oefenen.

Eefde Meditatiegroep

Vanwege een (werk)vakantie en aansluitend trainingsweekend van Sandra zijn er deze maand geen meditatiebijeenkomsten.

Deelnemers van de vrijdagochtend qigong/zazen kunnen op vrijdag 20 en 27 juli deelnemen aan de qigongtraining van Lies die in de tuin of bij slecht weer in het Koetshuis plaatsvindt.
Lies begint wat eerder!
09.30 – 10.30 uur: qigong
10.30 – 11.00 uur: zazen in de Dharmatoevlucht
11.00 – 11.15 uur: uitwisseling met thee/koffie
De volgende inbreng aan deze nieuwsbrief vanuit Eefde zal i.v.m. vakantie in augustus zijn.

Groningen meditatiegroep

Meditatiemiddag: de eerstvolgende meditatiemiddag staat gepland voor zondag 15 juli in het Vipassanacentrum, weer van 15:00 tot 17:15 uur. Bij voldoende belangstelling is er ook een meditatiemiddag in augustus. Vanaf september zullen we naast bijeenkomsten op de zondagmiddag ook weer zaterdagbijeenkomsten hebben (afwisselend om de maand) en waarschijnlijk wat vaker dan eens per maand.
Een meer dan levensgroot Thais boeddhabeeld in het Vipassanacentrum in Groningen.
BoeddhaGron

Utrecht Meditatiegroep

Agenda:
 • ma 2 juli: avond met eerw. Baldwin; 2 x 30 minuten zitmeditatie en loopmeditatie met een reflectie op een aspect van beoefening - thee en uitwisseling na afloop
 • ma 9 juli: avond met aandacht voor het lichaam; 30 min aandacht voor het lichaam en 30 min zitmeditatie - thee met uitwisseling
 • ma 16 juli: avond met 2 x 30 minuten zitmeditatie en loopmeditatie met overpeinzing bij een aspect van beoefening - thee en uitwisseling na afloop
 • ma 23 juli: stille avond: 2 x 30 minuten zitmeditatie en loopmeditatie - stilte van aankomst tot vertrek
 • ma 30 juli: stille avond: 2 x 30 minuten zitmeditatie en loopmeditatie - stilte van aankomst tot vertrek
 • ma 6 aug: geen meditatieavond
 • ma 13 aug: avond met eerw. Baldwin; 2 x 30 minuten zitmeditatie en loopmeditatie met een reflectie op een aspect van beoefening - thee en uitwisseling na afloop
 • ma 20 aug: avond met 2 x 30 minuten zitmeditatie en loopmeditatie met overpeinzing bij een aspect van beoefening - thee en uitwisseling na afloop
 • ma 27 aug: stille avond: 2 x 30 minuten zitmeditatie en loopmeditatie - stilte van aankomst tot vertrek

Wolk en Water hermitage

Meridiaan Qigong workshop
In juni was de meridiaan-qigongdag in De Dharmatoevlucht een succes. Een aantal mensen hebben de dag gemist. Daarom zullen er vervolglessen plaatsvinden. Bijvoorbeeld op 21 juli (11 uur) en 25 augustus in Wolk-en-Water te Langelille en later dit jaar in Lemmer.
Contact
Voor contact met Wolk en Water kan je het beste een mail sturen naar contact@wolkenwater.nl. De contactknop op de website blijft in gebreke - daardoor zijn er een paar activiteiten misgelopen, o.a. de meditatiezondag. Meld je tijdig aan als dat kan. Voor de 5-daagse retraite betekent dat: voor 10 juli alsjeblieft. De meditatiedag op zondag 22 juli vindt gewoon plaats; we beginnen 10.30 uur ’s ochtends.
Tempel en Tuin Werkdag
Dank aan al diegenen die gehoor hebben gegeven aan mijn oproep tot hulp in de tempel en de tuin: onkruid wieders Renee, Sjoukje en Hermine - grasmaaier Ronald en naaister Joke. Wat maakt dat een verschil in hoe de plek er nu uit ziet. (Zie foto: alle gras is weg tussen de tegels!) We hebben nog zo’n dag gepland voor 14 juli - maar je bent ook welkom op een andere dag als dat niet schikt.
WenW hermitage
Grondbegrippen van Zen en de 4 Edele Waarheden
Voor wie de grondbegrippen van Zen en het boeddhisme nog eens na wil lezen, staan die nu in een door eerw. Hakuun bewerkte Nederlandse vertaling op de Wolk en Water website onder het hoofdstuk Dharma). Ook staat er een uitleg van de Vier Edele Waarheden (onder het hoofdstuk De Hermitage → De Traditie).
facebook email website
MailPoet