Nieuwsbrief logo
Juni nieuwsbrief

Beste vrienden,


Wet op de privacy
Zoals u vast en zeker niet is ontgaan is onlangs de nieuwe wet op de privacy (AVG) in werking getreden dat alle bedrijven, instellingen, organisaties en verenigingen verplicht zorgvuldig om te gaan met persoonsgegevens. Ook de tempels en meditatiegroepen van De Dharmatoevlucht Zen-Sangha verwerken en bewaren persoonsgegevens. Alle onze websites bevatten nu eenzelfde privacyverklaring U kunt De Dharmatoevlucht privacyverklaring lezen door op de volgende button te klikken:

Deel van de nieuwe regeling is de zorgvuldigheid die betracht moet worden in het versturen van nieuwsbrieven omdat hiervoor namen en mailadressen geregistreerd moeten worden. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, maak dan gebruik van de Uitschrijven link onderaan deze nieuwsbrief. Als u naast het uitschrijven van de nieuwsbrief onze tempels en meditatiegroepen niet (meer) bezoekt, dan zullen we uw persoonsgegevens uit onze registratie verwijderen.

* * * * *
Wolk en Water hermitage

We zijn blij te melden dat Wolk en Water hermitage, de tempel van eeuw. Hakuun, nu deel is van De Dharmatoevlucht Zen-Sangha. Nieuws over de activiteiten in deze tempel zal voortaan in deze nieuwsbrief verschijnen. Ook zal de website van die tempel later dit jaar hetzelfde uiterlijk krijgen als de websites van De Dharmatoevlucht en meditatiegroepen.

Met vriendelijke groet,

Baldwin

4-daagse retraite

De recente 4-daagse retraite was weer een mooie tijd om samen te mediteren, qigong oefeningen te doen, te ontspannen en stil te zijn, te eten, wat werkmeditatie te doen en uit te wisselen over de beoefening. Het was overwegend mooi weer en de verzorging door de Hurnse Gaper was zoals altijd weer bijzonder goed. Hartelijke dank gaat uit naar Sandra die de retraite heeft georganiseerd en de qigonglessen verzorgde (zie onder de foto's), naar Joep Everts die tijdens de avondmeditatie op de eerste dag een bijzonder mooie en verstillende muzikale begeleiding van de meditatie heeft gegeven. De lezingen gegeven tijdens de retraite door eerw. Hakuun en Baldwin kunnen worden teruggeluisterd via de buttons hieronder.

DSCN0625
Loopmeditatie
DSCN0631
(De volgende retraitelezingen zijn gegeven tijdens en vanuit meditatie. Ze zijn niet voorbereid noch worden ze van papier voorgelezen. Het is dan ook aan te raden om ze te beluisteren vanuit een meditatieve houding, formeel of informeel.)
 • Lezing 1: Naakt Zijn, eerw. Hakuun; 19 min 25 sec.
 • Lezing 2: De wetende ruimte, eerw. Baldwin; 21min 20 sec.
 • Lezing 3: Uien pellen en het hart van de zaak, eerw. Hakuun; 20 min 2 sec.
Tijdens de 4-daagse retraite waren er 3 qigongtrainingen. Deze werden bezocht door een enthousiast groep deelnemers. We hebben een 3-tal aspecten van de meditatie onderzocht:
Dag 1 - Aarden
Vanuit het stevig verbonden zijn met de aarde ontstaat er een innerlijke stabiliteit. Vanuit deze aarde-kracht ontstaat de beweging.
Dag 2 - Innerlijke stabiliteit
Vanuit een innerlijke stabiliteit kunnen we de wereld om ons heen waarnemen. Kan jij je innerlijke stabiliteit behouden als iemand geen rekening met jou houdt?
Dag 3 - Open Gewaarzijn
Vanuit je innerlijke stabiliteit de ruimte om je heen ervaren. Wat is er nodig om de ander gewaar te zijn? Wat gebeurd er met dit Open Gewaarzijn als je gespannen bent?
* * * * *
Voor volgend jaar staat de 4-daagse retraite gepland voor het hemelvaartsweekend van do 30 mei t/m zo 2 juni.

Workshop Meridiaan Qigong

Op zaterdag 16 juni wordt in De Dharmatoevlucht door eerw. Hakuun van Wolk en Water hermitage in Langelille in Friesland een workshop met qigong oefeningen gegeven.

Deze oefeningen kunnen:
 • leiden tot groter bewustzijn van onze meridiaan/orgaan - energie (lichamelijjk en mentaal)
 • de circulatie in de meridianen en organen versterken en mentale veranderingen ondersteunen
 • bijdragen tot onze algemene vitaliteit
 • onze lichaamshouding corrigeren door zwakke spieren te versterken
 • zieke organen/lichaamsfuncties genezen indien wijs en systematisch gebruikt (medisch gebruik)
Eerw. Hakuun Barnhard
Dagprogramma

10.30 - 11.30 uur: uitleg en eerste oefeningen
11.30 uur: thee-/koffiepauze
12.00 - 13.00 uur: oefeningen
13.00 uur: lunch (soep - brood)
14.00 - 15. 00 uur: oefeningen

Deze workshop staat open voor die Sanghaleden die al enige ervaring hebben met qigong oefeningen, gegeven in De Dharmatoevlucht of bij een andere leraar.
Kosten: op donatiebasis opgave: via een email naar De Dharmatoevlucht.

Kijktip: Onbehagen


Onlangs werd door Human/VPRO de 4-delige tv-serie Onbehagen uitgezonden. In deze serie onderzoekt schrijver en columnist Bas Heijne waarom de idealen van onze beschaving steeds verder onder druk komen te staan. Het is geen vrolijke kost maar zeer de moeite waard om te bekijken want het onderstreept het belang van onze beoefening van het boeddhistische pad, van liefdevolle vriendelijkheid en in vertrouwen voor de wereld als geheel.
Onbehagen
De vier afleveringen (De nieuwe wanorde - Vrijheid - Gelijkheid - Broederschap) kunnen teruggekeken worden via de website van Human.

De Dharmatoevlucht

Raamwerk

Voorzetramen


Afgelopen maand zijn er in de meditatieruimte van De Dharmatoevlucht voorzetramen geplaatst. Dit levert naast een energiebesparing een grote demping op van het verkeersgeluid in de ruimte. Hartelijke dank aan Lies die vakkundig de zware ramen aan de raamkozijnen heeft gehangen.

Agenda:
 • zo 3 juni: meditatie-ochtend
 • zo 10 mei: meditatie-ochtend
 • za 16 juni: meridiaan qigong workshop o.l.v. eerw. Hakuun
 • zo 17 juni: meditatie-ochtend
 • zo 24 juni: meditatie-ochtend
Er is ook avondmeditatie elke dinsdag, woensdag en donderdag en ochtendmeditatie elke dinsdag, woensdag en vrijdag (+ qigong).

Tuinwerkdag

A.s. zaterdag hebben we weer een tuinwerkdag van 10:00 tot 14:00 uur. Er zal o.a. rond de vijver worden gesnoeid, de oude tuinkas zal worden afgebroken (is onlangs zwaar beschadigd en zal worden vervangen) en onkruid en boomopslag zal worden verwijderd. Alle hulp is welkom, ook al is het maar voor een uurtje of zo. Rond 12:30 uur zal er lunch en broodjes worden geserveerd.

Onderhoud tempel

In de afgelopen tijd is er weer het nodige onderhoud en schoonmaakwerk in en rond de tempel gedaan. Dank hiervoor aan Marjolein en Wilma.
tempelschoonmaak

Eefde Meditatiegroep

Vanwege een (werk)vakantie en aansluitend trainingsweekend van Sandra is er geen meditatie van 23 juni t/m 29 juli 2018.
Deelnemers van de vrijdagochtend qigong/zazen kunnen in deze periode deelnemen aan de qigongtraining van Lies die in de tuin of bij slecht weer in het Koetshuis plaatvindt.
Lies begint wat eerder!
09.30 – 10.30 uur: qigong
10.30 – 11.00 uur: zazen in de Dharmatoevlucht
11.00 – 11.15 uur: uitwisseling met thee/koffie
* * * * *
De afgelopen maand hebben we op donderdagochtend onderstaande meditatie-inleidingen behandeld:
Zazen is nergens goed voor
Vertaling van een dharmalezing gegeven door Shohaku Okumura, een in Amerika woonachtige Japanse Zenleraar, bekend van boeken als Living by Vow en Realizing Genjokoan
Naakt zien
Twee hoofdstukken uit het boek Naakt Zien van Padmasambhava (eerste meditatieperiode onderstaande teksten, tweede meditatie periode de uitleg daarop)
De afgelopen maand hebben we op vrijdagochtend in De Dharmatoevlucht onderstaande thema’s behandeld en in de qigong ervaren:
Open gewaarzijn
Je kan pas echt gewaar zijn van je omgeving als je je veilig voelt in je eigen lichaam dat stevig en ge-aard op aarde staat. Ervaar dat je lichaam wordt bewogen en ervaar waar jouw lichaam ophoudt (of niet). Lees verder....
Stilte
De Stilte is voelbaar in het buikgebied. Deze ochtend hebben we dan ook veel aandacht besteedt aan het bewegen vanuit de onderste Dantian (die in de buik ligt). Het “wakker maken” van de buik. Lees verder....
Zachtheid
Door eenvoudige, repeterende bewegingen kunnen we steeds meer de zachtheid in het lichaam ervaren. In die zachtheid is de Stilte voelbaar. Lees verder....


* * * * *
Agenda:
 • do 7 juni: zazen met ochtendceremonie
 • vrij 8 juni: qigong/zazen in De Dharmatoevlucht
 • do 14 juni: meditatie-ochtend met Soetra van Grote Wijsheid
 • vrij 15 juni: qigong/zazen in De Dharmatoevlucht
 • do 21 juni: meditatie met ochtendceremonie
 • vrij 23 juni: qigong/zazen in De Dharmatoevlucht
Bodhiboomblad
Vakantiesluiting:
In de periode van za 24 juni t/m vrij 29 juli zijn er geen meditatie-activiteiten in Eefde.
De volgende inbreng aan deze nieuwsbrief vanuit Eefde zal i.v.m. vakantie in augustus zijn.

Groningen meditatiegroep

Meditatiemiddag: de eerstvolgende meditatiemiddag zal zijn op zondag 24 juni in het Vipassanacentrum, weer van 15:00 tot 17:15 uur. De middag wordt geleid door eerw. Baldwin.
wad

Utrecht Meditatiegroep

In de afgelopen tijd zijn er tijdens de meditatieavonden in Utrecht de volgende begeleidende teksten uitgesproken:
Het droogvallend wad

Laat alles wat je hiernaartoe hebt meegebracht rustig wegebben, als een droogvallend wad. Laat de kwelders van je gemoed leegstromen van de dagelijkse beslommeringen. Lees verder.....
Ga niet in andersmans stilte zitten


Ga niet in andermans stilte zitten maar zoek je eigen stilte op. Want zo gaarne als men bereid is een aangeboden stilte te betreden, zo moeilijk kan een verblijf in je eigen stilte zijn.
Lees verder.....
Agenda:
 • ma 4 juni: avond met eerw. Baldwin; 2 x 30 minuten zitmeditatie en loopmeditatie met een reflectie op een aspect van beoefening - thee en uitwisseling na afloop
 • ma 11 juni: avond met aandacht voor het lichaam; 30 min aandacht voor het lichaam en 30 min zitmeditatie - thee met uitwisseling
 • ma 18 juni: avond met 2 x 30 minuten zitmeditatie en loopmeditatie met overpeinzing bij een aspect van beoefening - thee en uitwisseling na afloop
 • ma 25 juni: stille avond: 2 x 30 minuten zitmeditatie en loopmeditatie - stilte van aankomst tot vertrek
Meditatiemiddag

Zaterdag 9 juni vindt er een meditatiemiddag plaats, deze keer in het Wevehuis. De middag zal beginnen om 13:00 in de middag en eindigen om 17:00. Eerw. Baldwin zal deze middag begeleiden. Voor het programma, lees verder....

Wolk en Water hermitage

Dinsdagavondmeditatie

Nu het aantal deelnemers aan de dinsdagavondmeditatie groeit, is het behulpzaam als je laat weten dat je een vriend/in mee wilt nemen (via mail of sms/telefoon). Echte beginners kunnen het best naar een introductie komen op de zaterdagochtend. Bel voor een afspraak of kom op de eerste zaterdagochtend van de maand om half elf. Thema: Zen direct en stap voor stap.
Tempel en Tuin Werkdag

Zaterdag 23 juni is er een Tempel en Tuin Werkdag. Dit is een prachtige manier om een bijdrage te leveren aan de tempel zonder financiële lasten. Je kan ook een paar uur bijdragen. Verzorg je eigen lunch-pakket - hier is koffie, thee enz. Mensen van buiten de regio kunnen aanblijven voor de meditatiedag op 24 juni. Vroege vogels kunnen hier op zaterdag terecht vanaf 10 uur. Het werk omvat: tuinieren, garage op orde brengen, naaien, schilderen.
Meditatieweekend

Van vrijdag avond 8 juni tot en met lunch 10 juni is een meditatie weekeinde gepland. Mensen van de regio kunnen ook deelnemen aan alleen de zaterdag (vanaf half elf) en/of zondag ochtend (10.30 - 12.30).
Meridiaan Qigong workshop

Vanwege de Meridiaan Qigong workshop in Apeldoorn op 16 juni komt de avondmeditatie op 15 juni te vervallen. Woon je in Friesland en wil je deelnemen, stuur dan een berichtje - misschien kan je met iemand meerijden.
Tijden: van 10:30 tot 15:00 uur. Neem een lichte lunch mee a.u.b..
Wolkenwaterhermitage
facebook email website
MailPoet