Nieuwsbrief logo
Boeddhavlaggetjes
'Welke aanpak je ook bedenkt, geen enkele heeft ook maar een zestiende van de waarde van liefdevolle vriendelijkheid. Liefdevolle vriendelijkheid is een vrijheid van het hart die iedere aanpak in zich verenigt. Ze is stralend, schitterend en laait op naar alle kanten.
Net zoals de sterren nog geen zestiende deel bezitten van de schittering van de maan, maar opgenomen worden in haar schijnsel, zo neemt liefdevolle vriendelijkheid alles op in haar luisterrijke glans.
Net zoals aan het eind van het regenseizoen de zon opkomt in een heldere, wolkenloze hemel en alle duisternis verjaagt met haar stralenkrans, en net zoals aan het eind van een donkere nacht de morgensterren in al hun glorie naschitteren, zo heeft geen enkel middel dat aangewend wordt voor spirituele groei ook maar een zestiende deel van de waarde van liefdevolle vriendelijkheid. Want zij neemt alle op, in haar onophoudelijke schittering.
De Boeddha, Itivuttaka Sutra.
(Uit: De Boeddha spreekt, Anne Bancroft, 2001)
Meerdaagse retraites:
Hemelvaarstdag 30 mei - zondag 2 juni
Een 4-daagse retraite in het tempeltje Wolk en Water hermitage in Langelille, waarbij we gebruik zullen maken van de nieuwe zendo. De retraite zal worden begeleid door eerw. Hakuun en Baldwin. Aanmelding via een mailtje.
(Kampeer)retraite Augustus
Van vrijdag 23 t/m zondag 25 augustus is er in De Dharmatoevlucht een kampeer- en meditatieretraite. Er kan ook overnacht worden in de tempel, of voor hen die dichtbij wonen, thuis. Aanmelding via een mailtje.

De Dharmatoevlucht

Audiolezing: De stroom van karma
Korte lezing (8,5 minuten), gegeven door eerw. Baldwin tijdens de meditatiemiddag van zaterdag 6 april j.l. in Utrecht
Rivier
Artikel: Vrij zijn van conflict
Wanneer we mediteren zitten we met mededogen; we laten mededogen het fundament en de basis zijn van onze meditatie. En wat kan mededogen anders zijn dan het omvatten of omarmen van wat nu is. Dit omarmen kan er alleen maar zijn wanneer we vrij zijn van ........
Wesak
Op zondag 5 mei hebben we een feestelijke ochtend in de Dharmatoevlucht want dan vieren we met een ceremonie Wesak, de geboorte van de Boeddha. Na de ceremonie zullen we zit- en loopmeditatie beoefenen, gevolgd door koffie/thee en een uitwisseling. Tijdens de meditatie zal eerw. Baldwin een korte lezing geven.
Wesakmei
Tuinwerkdag
We hebben weer een tuinwerkdag op zaterdag 11 mei van 10:30 tot 14:30 uur o.l.v. Marjolein. Hulp, al is het maar voor een uurtje of zo, is heel welkom. Rond 13:00 uur is er soep en broodjes.
Afwezig
Eerw. Baldwin is van ma 6 t/m za 18 mei op retraite in het klooster Throssel Hole in Engeland. Sandra zal gedurende de tijd in de tempel verblijven en activiteiten begeleiden.
Agenda:
 • zo 5 mei: Wesak en meditatieochtend
 • zo 12 mei: meditatieochtend
 • zo 19 mei: meditatieochtend
 • zo 26 mei: meditatieochtend
 • do 30 mei - zo 2 juni: 4-daagse retraite in Langelille.
Op donderdag 30 mei en vrijdag 31 mei is de tempel gesloten. Op zondag 2 juni is er de gebruikelijke meditatieochtenden o.l.v. een van de sanghaleden.
Er is avondmeditatie elke dinsdag en donderdag en ochtendmeditatie elke dinsdag (o.l.v. Eipeke) en woensdag.
Op vrijdagochtend is er van 10:00 tot 10:30 uur bewegingsoefeningen en van 10:30 tot 11:00 uur zitmeditatie, met na afloop thee en uitwisseling. Begeleiding:
- 3 mei Sandra
- 10 mei Roel
- 17 mei Sandra
- 24 mei Roel
- 31 mei vervalt

Groningen meditatiegroep

Meditatiemiddag
De eerstvolgende meditatiemiddag is op zondag 26 mei van 15:00 tot 17:15 uur. De middag wordt geleid door eerw. Baldwin. Graag tijdig van tevoren opgeven via een mailtje zodat we ook weten wie meedoet met de lunch.
Groningen2
Kringen

Utrecht Meditatiegroep

Met het lengen van de dagen zullen de meditatieavonden weer meer in het teken staan van “echt aanwezig zijn met wat zich aandient”. Dit omdat onze zendo pal naast een plein ligt waar vooral zomers vaak wordt gesport en gevoetbald. Regelmatig kunnen we meegenieten met een bootcamp of worden we opgeschrikt door een bal tegen het raam. Vooral in dat laatste geval kan het voor menigeen nog vrij lastig zijn om die bal weer kwijt te raken. Alles is welkom, alles mag er zijn maar als het dan vervolgens daadwerkelijk stil is (wat gelukkig ook vaak het geval is) voelt dat bijna als een fysieke weldaad.
Eerw. Baldwin verblijft begin mei in Throssel en daarom is zijn bezoek verplaatst naar de laatste maandag van april. De zaterdagmiddag retraite zal deze maand worden begeleid door eerw. Hakuun. Deelname is altijd mogelijk, bij voorkeur met opgave vooraf.
Eerw. Hakuun Barnhard
Agenda
 • ma 29 april: avond met eerw. Baldwin; 2 x 30 minuten zitmeditatie met een reflectie op een aspect van beoefening – thee en uitwisseling na afloop
 • ma 6 mei: 2 x 30 minuten zitmeditatie met overpeinzing bij een aspect van beoefening – thee en uitwisseling na afloop
 • ma 13 mei: thee en uitwisseling na afloop avond met 30 min aandacht voor het lichaam en 30 min zitmeditatie – thee en uitwisseling na afloop
 • za 18 mei: retraitemiddag van 13:30 tot 17:30 uur in het Wevehuis onder begeleiding van eerw. Hakuun. Aanmelden is mogelijk via e-mail: Meditatiegroep Utrecht
 • ma 20 mei: 2 x 30 minuten zitmeditatie met overpeinzing bij een aspect van beoefening – thee en uitwisseling na afloop
 • ma 27 mei: stille avond met 2 x 30 minuten zitmeditatie – stilte van aankomst tot vertrek

Wolk en Water hermitage

Nieuws
De laminaatvloer is gelegd, er is geschilderd en een toilethokje voor buitenslapers gemaakt. Ook is er weer e.e.a. in de tuin gedaan. Heel veel dank aan eerw. Baldwin, Sandra, Sjoukje, Ronne, Anke en Fer.
Vloerleggen
Joukje
Vooraankondiging:
Weekeinden
Er zullen drie weekeinden plaats vinden rond het thema Harmonie van lichaam en geest: 5 t/m 7 juli, 2 t/m 4 aug, 30 juli t/m 1 sept. Ethisch gewaarzijn en handelen zowel als meridiaan-qigong en mudra’s zullen worden bestudeerd/beoefend.

Inwijding zendo
Op zondag 28 juli vieren we feestelijk de inwijding van de nieuwe Zendo. Programma: 11:00 uur inwijdingsceremonie, daarna meditatie en Dharmalezing en een feestelijke lunch (bijdragen daarvoor zijn welkom). Er is vervoer beschikbaar uit Utrecht en de Apeldoorn regio. Neem a.u.b. contact op via mail of telefoon.
Drie audiolezingen
Agenda
 • Wekelijkse meditatieavond op dinsdag 19.30 - 21.15 uur (er is in mei geen meditatieavond op de woensdag).
 • Introductie-avonden voor de Lemmergroep zijn op 9, 16 en 23 mei in Wolk en Water, Langelille.
 • De 4-daagse meditatie retraite begint op donderdag 30 mei. Aankomst vanaf 11 uur.
facebook email website