Nieuwsbrief logo
Boeddha in landschap

Beste vrienden,

Liefdevolle vriendelijkheid komt tot de heilige
zoals een medicijn naar de pijn gaat
die zij moet genezen.
Waar pijn is volgt de remedie -
het water stroomt altijd naar het laagland.
Wil je het water van genade, wees dan nederig.
Drink dan de wijn van genade en word dronken.
Genade op genade stijgt als een vloed naar je hoofd.
Neem geen genoegen met één enkele genade,
o zoon.
Breng de hemel onder je voeten
en hoor de hemelse muziek overal.

(Van de Perzische Soefi-mysticus, filosoof en dichter Jalal ad-Din Rumi, 1207-1273)

Artikel: Hitte en Kou

Dit weer doet me aan een beroemde koan denken waarin een leerling aan zijn meester vraagt: “Meester, hoe kan ik het lijden van hitte en kou voorkomen?” En de meester antwoordt: "Wanneer het heet is, ben volledig heet, en wanneer het koud is, ben volledig koud.”...lees verder.
Het bijgesloten pdf-artikel 'Hitte en kou' is een enigszins geredigeerde versie van een lezing, gegeven door eerw. Baldwin tijdens de meditatie-bijeenkomst in Utrecht op maandag 2 juli j.l. en in De Dharmatoevlucht.
U kunt het artikel openen en eventueel downloaden en/of uitprinten door op de link te klikken en vervolgens op het download- of printericoontje.

Kijktip: Kijken in de ziel

Momenteel wordt elke maandagavond de laatste serie van Kijken in de Ziel van Coen Verbraak uitgezonden. In deze serie van 6 afleveringen interviewt hij 12 religieuze leiders, waarbij rabbijnen, imams, dominees, zenboeddhisten, een bisschop, een katholieke zuster en een hindoepriester zich buigen over de grote vragen van het bestaan.
Nieuwsbrief
De eerste aflevering was op maandag 23 juli j.l. en is terug te kijken op NPO Start. De overige afleveringen zijn elke maandagavond te zien op NPO 2 om 21:10 uur.

Bezoek Hoofdmonnik O.B.C.

Het Hoofd van de Orde van Boeddhistische Contemplatieven, de Amerikaanse monnik en Zenmeester eerw. Haryo Young, zal De Dharmatoevlucht bezoeken van donderdag 30 augustus t/m maandag 3 september en Wolk en Water hermitage van dinsdag 4 t/m vrijdag 8 september. Op zondag 2 september is er een Sanghadag in De Dharmatoevlucht, waarbij er naast de gebruikelijke zondagochtendmeditatie een informeel samenzijn met hem is. Er zal een lunch zijn rond 13:00 uur. Iedereen is van harte welkom, ook om een bijdrage aan de lunch mee te brengen.
Eerw. meester Haryo

De Dharmatoevlucht

Agenda:
  • zo 5 aug: meditatie-ochtend
  • zo 12 aug: meditatie-ochtend
  • zo 19 aug: Viering 18 jarig bestaan v.d. tempel
  • zo 26 aug: meditatie-ochtend
  • zo 2 sept: Sanghadag met eerw. meester Haryo Young, hoofd v.d. OBC
Er is avondmeditatie elke dinsdag, woensdag en donderdag en ochtendmeditatie elke dinsdag (o.l.v. Eipeke) en woensdag.

Op vrijdagochtend is er o.l.v. Sandra van 10:00 tot 10:30 uur qigong en van 10:30 tot 11:00 uur zitmeditatie, met na afloop thee en uitwisseling.
Viering 18-jarig bestaan van De Dharmatoevlucht
Zondag 19 augustus is een feestelijke dag waarop we het 18-jarig bestaan van de tempel vieren. We zullen dat doen met de ceremonie van Avalokiteshwara, de Bodhisattva van mededogen, gevolgd door zitmeditatie, een lezing en uitwisseling. Ook hebben we weer een vegetarische barbecue in de tuin en u bent van harte uitgenodigd om hiervoor wat mee te brengen. Deze feestelijke dag biedt een mooie gelegenheid voor de Dharmatoevlucht Zen-Sanghaleden om elkaar (weer) te ontmoeten en samen te oefenen.
Segaki-retraite in het klooster Throssel Hole, 20-27 oktober
Zoals eerder is aangekondigd, organiseren we in oktober een reis naar het klooster Throssel Hole Buddhist Abbey in Engeland om daar mee te doen met een intensieve meditatieretraite. Als u geïnteresseerd bent, laat ons dit dan weten. U ontvangt dan later deze maand informatie over de heen- en terugreis, opzet van de retraite, programma, zitperioden, overnachtingsmogelijkheden, kosten en alle andere aspecten. Aanmelding van deelname en belangstelling via het mailadres: engeland@meditatieutrecht.nl

Eefde Meditatiegroep

De zomerstop in Eefde is verlengd waarmee het vanaf donderdag 6 september weer mogelijk is te komen mediteren. Ik wens iedereen een fijn vervolg van deze tropische zomer.

Sandra

Groningen meditatiegroep

Meditatiemiddag: de eerstvolgende meditatiemiddag staat gepland voor zondag 12 augustus in het Vipassanacentrum, weer van 15:00 tot 17:15 uur. Bij voldoende belangstelling is er ook een meditatiemiddag in augustus. Vanaf september zullen we naast bijeenkomsten op de zondagmiddag ook weer zaterdagbijeenkomsten hebben (afwisselend om de maand) en waarschijnlijk wat vaker dan eens per maand.

Utrecht Meditatiegroep

Agenda:
  • ma 6 aug: geen meditatieavond
  • ma 13 aug: avond met eerw. Baldwin; 2 x 30 minuten zitmeditatie en loopmeditatie met een reflectie op een aspect van beoefening - thee en uitwisseling na afloop
  • ma 20 aug: avond met 2 x 30 minuten zitmeditatie en loopmeditatie met overpeinzing bij een aspect van beoefening - thee en uitwisseling na afloop
  • ma 27 aug: stille avond: 2 x 30 minuten zitmeditatie en loopmeditatie - stilte van aankomst tot vertrek

Wolk en Water hermitage

Wijding tot boeddhist
Op 2 juli heeft eerw. Hakuun de Bodhisattva Leefregels gegeven aan Simon Bil. Simon, die jaren geleden in Thailand met het boeddhisme in aanraking kwam, voelde zijn verbondenheid met de meditatie versterken toen Wolk-en-Water Hermitage zich in Langelille vestigde. Vanwege een ernstige achteruitgang in zijn gezondheid moest hij onlangs naar een verzorgingstehuis in Heerenveen. In zijn kamer daar hebben we een altaar opgezet met de Boeddha die hij uit Thailand meebracht. Zijn lang gekoesterde wens een boeddhist te worden is toen in vervulling gegaan. Iemand die boeddhist wordt verbindt zich aan het volgen en bestuderen van de Kyojukaimon.
Volle maan meditatie
Op het warmste weekeinde van dit jaar (27-29 juli) kwamen vijf beoefenaars hier bijeen om zich te verdiepen in de relatie tussen lichaam en geest. Ook hebben we bij gelegenheid van de totale maansverduistering op 27 juli j.l., waarbij de maan een dieprode kleur krijgt, de oude traditie gevolgd van het mediteren bij maanlicht.
Inwijding
Bezoek Hoofd van de Orde
Het hoofd van de Order of Buddhist Contemplatives, eerw. meester Haryo Young, brengt een bezoek aan de Nederlandse tempels begin september. Op zaterdag 8 september houden we een informele Dharma-dag voor hem van 11 tot 15 uur. Als je komt, neem dan iets eetbaars mee om te delen (mail of bel daarover a.u.b.) bij de koffie of lunch.
Sesshin
We willen geïnteresseerden attent maken op het intensieve meditatie-weekeinde (sesshin) 17-19 augustus. Aanmelding voor 12 augustus a.u.b.
facebook email website
MailPoet